Liberalii l-au reconfirmat pe Calin Popescu Tariceanu ca presedinte al partidului, insa l-au sanctionat eliminandu-i din Biroul Politic Central  
 
Oamenii apropiati

Cel mai mare perdant al Congresului extraordinar al PNL a fost presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care, desi era dat ca favorit, a fost invins de viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, in cursa pentru postul de vicepresedinte responsabil cu imaginea si comunicarea. Luat prin surprindere de rezultatul alegerilor - 769 la 511, Olteanu a hotarat sa ceara un vot de incredere noii structuri de conducere a formatiunii pentru pastrarea sefiei forului legislativ.

Schimbari la varf

Un alt apropiat al primului-ministru, secretarul general al guvernului, Radu Stroe, a pierdut postul de vicepresedinte pentru relatii institutionale in fata secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre.

Ministrul agriculturii, Dan Motreanu, si-a retras candidatura pentru un loc de simplu membru al BPC dupa ce a primit semnale clare ca nu avea nicio sansa, iar seful ministerului responsabil cu implementarea acquisului comunitar, Cristian David, a trebuit sa renunte la a mai candida pentru vicepresedinte pe zona Moldova, pentru a-i face loc lui Varujan Vosganian. si titularul portofoliului Culturii, Adrian Iorgulescu, s-a vazut nevoit sa se multumeasca cu un simplu fotoliu de membru, dupa ce a fost surclasat de Norica Nicolai.

Strategul PNL, senatorul Paul Pacuraru, a fost inlaturat definitiv din Birou, delegatii preferandu-l pe Catalin Micula, varul proprietarilor European Drinks. Un alt meci cu miza ridicata - Mihai Razvan Ungureanu, ministru de externe, versus Adrian Cioroianu, senator si europarlamentar - s-a transat in favoarea celui din urma, care va manageria relatiile europene ale PNL.

Cine va lua deciziile in PNL

Politica PNL in relatia cu Traian Basescu si PD ar putea cunoaste o radicalizare, dupa cooptarea in conducerea centrala a catorva personaje cunoscute pentru atitudinea critica la adresa acestora - Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai. Chiar daca nu a primit votul congresului, Bogdan Olteanu nu va iesi din cercul decizional al partidului, fiind omul cel mai apropiat de premierul Tariceanu.

Este putin probabil ca liderul PNL sa renunte la echipa de intimi cu care discuta cele mai importante decizii ale partidului, insa, pe viitor, el va fi nevoit sa tina cont de parerea asa-zisului grup de "radicali". Acestia au la indemana forta votului, pe care nu vor ezita sa-l foloseasca in situatii-cheie.

Frustrari postcongres

Esecurile inregistrate de Bogdan Olteanu sau Mihai Razvan Ungureanu ar putea provoca frictiuni in interiorul PNL. Primele tensiuni au aparut, de altfel, inca de sambata, atunci cand viceprimarul Capitalei a intarziat sa apara la congres la comunicarea rezultatelor votului si apoi sa urce la prezidiu. Vizibil iritat, Tariceanu a comentat malitios ca Orban n-a reusit sa ajunga la timp "din cauza fericirii" si ca, probabil, acesta a ramas acasa "sa-si bea ceaiul".

"Stau in prezidiu cand ma pune congresul, nu cand ma asaza Tariceanu", a fost replica lui Orban. Nici intre el si presedintele Camerei relatia nu va fi una prea cordiala, liderul PNL Bucuresti comentand, deja, ca Olteanu nu ar fi fost potrivit pentru functia de vicepresedinte pentru comunicare. Chiar daca a fost nemultumit de rezultatul alegerilor si ar putea actiona in consecinta in partid, ministrul de externe a anuntat totusi ca nu va parasi formatiunea, asa cum se temeau unii liberali.