La congresul liberalilor, batalia se da pentru cele 15 locuri de vicepresedinti puse in joc

Premierul Calin Popescu Tariceanu va fi reales, astazi, presedinte al PNL, in cadrul unui Congres extraordinar a carui miza este reconfirmarea sprijinului pentru el, in fata ofensivei declansate de liberal-democratii lui Theodor Stolojan. Candidat unic pentru functia suprema in PNL, Tariceanu va obtine fara probleme un mandat de inca doi ani in fruntea unei formatiuni mai "sarace" cu 28 de parlamentari si alte cateva sute de membri, trecuti de partea PLD.

Intentia primului-ministru este aceea de a avea un control mai strict asupra filialelor din tara si de a strange in jurul sau o echipa care sa-l scuteasca de probleme pe viitor. in acest scop, Congresul va aproba marirea structurii de conducere a PNL, Biroul Politic Central, la 30 de membri - 15 vicepresedinti si 15 membri simpli. sapte dintre acestia vor fi alesi la nivel national si vor fi responsabili de cate un domeniu bine definit, restul de opt urmand a reprezenta cate o regiune a tarii. in cursa s-au inscris nu mai putin de 60 de liberali.

Lupta stransa pentru vicepresedinti

Punctul fierbinte al alegerilor din PNL de la sfarsitul acestei saptamani se va muta in zona bataliei pentru fotoliile de vice. Cele mai interesante confruntari vor fi cea pentru Departamentul de imagine si comunicare al partidului, unde concureaza liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, si, in mod suprinzator, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, si cea pentru afacerile europene, post vizat de ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, si de senatorul Adrian Cioroianu, euroobservator.

Nici pentru alte pozitii de conducere lucrurile nu erau clare pana ieri, cu o zi inainte de inceperea Congresului, Tariceanu avand dificila misiune de a-i impaca pe toti apropiatii lui. Grupul din jurul premierului a negociat pana pe ultima suta de metri posibile mutari intre candidati, astfel incat niciunul dintre cei cu greutate sa nu aiba de pierdut. Ludovic Orban a fost mutat pe postul de vicepresedinte pe zona Bucuresti.

Adrian Iorgulescu a preluat portofoliului comunicarii. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a fost transferat pe zona Moldovei pentru a da cale libera sefului AVAS, Teodor Atanasiu, la functia de vice pe problemele mediului de afaceri. Acestea au fost numai cateva dintre variantele luate in calcul de liderii PNL. Nu este exclus insa ca surprize sa apara chiar in timpul desfasurarii Congresului de astazi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.