Staff-ul PSD din Kiseleff s-a reunit in acest sfarsit de saptamana, timp de trei zile, in localitatea Bran pentru o reuniune informala. in absenta lui Ion Iliescu, vor participa totusi vicepresedintii si consilierii. Se pare ca este mai mult o intalnire de "socializare", la inceput de an. Senatorul Cristian Diaconescu a declarat pentru ziarul "Curentul" ca nu exista o agenda de lucru.

Cu toate acestea, vor fi discutate cateva subiecte de interes. Prima parte a intalnirii insa, este una mai lejera, dedicata in special consilierilor si problemelor de strategie. in conditiile in care partidul stagneaza in sondaje undeva in jurul unui procent de 20, cu unele tendinte de scadere, se asteapta probabil o parere din partea acestora, cel putin din punct de vedere al strategiei comunicationale. Asta cu atat mai mult cu cat una dintre preocuparile majore ale conducerii pesediste si ale lui Mircea Geoana este ceea ce unele surse din partid numesc "blocajul comunicational". Intentia liderilor PSD este ca acest fenomen sa fie depasit pana in primavara, inainte de campania pentru parlamentul Uniunii Europene.

In cautarea fortei

Pe langa intentia fireasca de a se "suda" o echipa de lucru, reuniunea de la Bran are in fata cateva semne de intrebare. Care necesita un raspuns cat mai curand. Unul dintre ele, la care aportul consilierilor poate fi semnificativ, este shimbarea imaginii partidului, despre care nu numai Mircea Geoana, dar si alti lideri vorbesc de multa vreme. De prea multa vreme. Rezultatele deocamdata sunt inca destul de putin vizibile. Cu exceptia schimbarilor - mai exact spus a consfintirii schimbarilor, produsa la Congresul din 10 decembrie 2006 - mesajele PSD nu au forta si coerenta pe care le reclama statutul de principal partid de opozitie.

In plus, comunicatorii partidului s-au restrans dramatic fata de perioada de glorie din 2000. La ora actuala, practic singurii purtatori de mesaje ai social-democratilor sunt Mircea Geoana, Ion Iliescu si Cristian Diaconescu. Parlamentarii PSD au devenit niste anonimi. si aceasta chestiune se asteapta a fi discutata inainte de intalnirea exclusiva cu grupurile din Camera Deputatilor si Senat, care va avea loc cel mai probabil la inceputul lunii februarie.

In cautarea timpului

Cu siguranta insa, subiectul major discutat de staff-ul din Kiseleff va fi strategia de actiune parlamentara, referitoare la ipoteza lui Ion Iliescu privind un eventual sprijin acordat unui cabinet minoritar PNL. Decizia inclina in favoarea unei astfel de optiuni. in primul rand, este vorba despre imposibilitatea tehnica a organizarii alegerilor anticipate mai devreme de toamna acestui an. Apoi, este vorba despre faptul ca PSD are nevoie de timp pentru a se prezenta in fata alegatorilor romani cu o alta infatisare. in fine, sunt voci in partid care afirma ca nu este indicat, din punct de vedere electoral, ca PSD sa fie cel care provoaca instabilitate politica prin daramarea guvernului. si desigur, este vorba despre inertia propriilor parlamentari.

Alegerile europarlamentare, listele si criteriile de selectie a candidatilor s-ar putea, de asemenea, sa fie cel putin schitate. si aici exista un conflict de interese, chiar daca lucrurile s-au mai lamurit dupa impunerea actualei echipe de conducere de catre Congresul din decembrie. Managementul campaniei din mai poate fi, la randul sau, unul dintre subiecte. Ion Iliescu a caracterizat intalnirea de la Bran ca fiind una de lucru, in care sa se definitiveze structurile organizatorice alese la Congres. Departamentele de specialitate, care formeaza un fel de guvern din umbra al PSD, s-ar putea sa sufere modificari, nu numai la nivelul conducerii acestora, dar si ca structura.

Toate acestea insa vor fi discutate fara o agenda preliminara, intr-o tinuta lejera, in mijlocul peisajului de la Bran. Dincolo de problemele enumerate pana acum, unul dintre scopurile principale ale vacantei de trei zile de la munte este acela de a se forma in jurul liderului Mircea Geoana o echipa unita si fidela.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.