Adrian Nastase, fabuloasa mostenire a familiei sale si enigmatica matusa Tamara au intrat anul trecut in folclor. Fostul premier a patimit crunt, din punct de vedere politic si al imaginii, dupa ce a anuntat, in declaratia de avere, bogatiile care s-au pravalit, ca din senin, asupra familiei sale. Odata insa creat precedentul, politicieni de toate culorile au dat drumul robinetului cu mosteniri si donatii. Iar opinia publica, surprinzator sau nu, nu se urzica, ci se multumeste sa consemneze contemplativ.

O simpla lectura a declaratiilor de avere ale demnitarilor romani, atat ministri, cat si parlamentari, releva o realitate cel putin surprinzatoare. Multi dintre ei par a se trage, conform listelor bunuri mostenite sau primate cu titlu de donatie, din "os domnesc". In plus, activitatea lor politica si/sau executiva pare a dauna grav sanatatii rudelor instarite. Daca nu, probabil absolut intamplator, ori neamurile lor pricopsite se sting din viata si le lasa impresionante avutii in timpul mandatelor politice, ori succesiunile li se rezolva subit in instante.

LATIFUNDIAR

Bunaoara, averea lui Marko Bela a crescut substantial in 2006, conform propriei declaratii de avere, fata de aceea pe care o detinea in cursul anului precedent. Mostenirea unui teren agricol (1,8 hectare in judetul Salaj) si a unui apartament in Cluj-Napoca (cu o suprafata de 46,59 metri patrati, a carui valoare impozabila este de 41.100 RON) a contribuit la sporirea stabilitatii financiare a vicepremierului. Acesta oricum nu statea rau la acest capitol, dat fiind ca liderul UDMR mai are in proprietate un apartament cumparat in 2005 (in Bucuresti, cu valoare impozabila de 99.513 RON), precum si o casa achizitionata in 2001 (valoare impozabila 72.203 RON) si inca trei terenuri, toate revenindu-i lui Marko, firesc, din mosteniri.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.