declara Valeriu Stoica, membru in Biroul Provizoriu Executiv al PLD

Intr-un interviu acordat cotidianului nostru, Valeriu Stoica plaseaza pe primul loc, in lista de prioritati a Partidul Liberal Democrat, constituirea polului de centru-dreapta si strategia de guvernare a partidului din care face parte. Urmatoarele prioritati: restructurarea guvernului si alegerile anticipate. De altfel, PLD va supune, azi, unei dezbateri publice principalele puncte de pe agenda programului sau politic.

Astfel, Theodor Stolojan va prezenta principalele aspecte economice, Gheorghe Flutur - probleme legate de absorbtia fondurilor comunitare, cu accent pe subiectele legate de agricultura, iar Valeriu Stoica - partea de reforma institutionala. Unul dintre principalele subiecte de pe agenda "platformistilor" vizeaza, asa cum au precizat pentru cotidianul nostru, "lamurirea polemicii dintre legislativ si executiv", alaturi de simplificarea procedurilor de declansare a alegerilor anticipate.

- Domnule Stoica, care sunt principalele obiectivele politice ale PLD din 2007?

- PLD are doua obiective strategice, dezbatute in programul nostru politic, care nu sunt valabile numai anul acesta, ci si pe viitor. Primul obiectiv strategic este realizarea unitatii fortelor de dreapta, in conditiile in care Romania are nevoie, mai ales acum, dupa aderarea la UE de un pol puternic de centru dreapta. Evident ca partenerul firesc in aceasta unificare este PD, insa nu excludem participarea crestin democratilor. Aceasta este logica actiunii politice a PLD. Chiar infiintarea acestui partid este justificata prin nevoia de unificare a fortelor de centru dreapta. Cred ca acest lucru a constituit marul discordiei printre liberali. Asadar, acest obiectiv va fi urmarit in mod constant de catre liberal-democrati. Al doilea obiectiv strategic este asumarea guvernarii, in masura aceasta guvernare are o baza solida. Iata de ce noi credem ca numai alegerile anticipate ar putea sa creeze o structura puternica pentru un viitor guvern. In opinia mea, in perioada imediat urmatoare, vor exista conditiile necesare pentru a declansa anticipatele.

- Cat de necesara este, in acest moment, restructurarea guvernului?

- O restructurare a guvernului este, fara doar si poate, necesara pentru reducerea numarului de ministere. Numai ca aceasta nu poate fi facuta in actuala formula politica, cred ca o restructurare serioasa a guvernului poate fi facuta numai dupa alegerile anticipate. Noi vom vota pentru un guvern condus de un alt premier, in nici un caz de Tariceanu. Sustinem o astfel de masura, repet, numai daca restructurarea il include si pe primul ministru.

- PSD a anuntat, in repetate randuri, ca va depune o motiune de cenzura. Care este pozitia PLD fata de demersul social-democratilor?

- In primul rand, dorim sa vedem aceasta motiune de cenzura, apoi ne vom exprima punctul de vedere fata de actiunea anuntata de PSD. Deocamdata este vorba doar de o simpla discutie. PSD a mai anuntat si anul trecut ca va depune o motiune de cenzura. Nu a depus-o, asa ca asteptam sa o vedem mai intai realizata, sa o vedem depusa, dupa care, bineinteles, vom adopta o pozitie politica.

- PNL se pregateste de Congres. Credeti ca exista vreo sansa de salvare a liberalilor sub conducerea premierului Tariceanu?

- Nu, in nici un caz. Acest Congres nu are nici o miza politica, in momentul de fata, fiind convocat tocmai pentru a da o anumita legitimare actualei conduceri. Practic, cata vreme noi am fost exclusi din PNL si am pus bazele acestui partid liberal-democrat, consideram ca acest Congres al PNL este un simplu exercitiu de imagine, fara nici un scop politic.

- Cand va fi inscris oficial PLD?

- Termenul pentru solutionarea cererii noastre este la 15 ianuarie. In mod normal ar trebui sa se cristelizeze aceasta prima etapa a infiintarii partidului si sa nu existe nici o contestatie privind constituirea noastra in partid politic. In cel mai rau caz, daca totusi vor exista contestatii, probabil ca se va finaliza procedura privind parcurgerea acestei etape. In aceste conditii, PLD va fi inscris, cel mai tarziu, in luna februarie.

- Va temeti de o eventuala contestatie din partea liberalilor?

- Nu avem de ce sa ne temem, pentru ca nu exista nici un motiv legal ca PNL sa faca acest lucru. Insa, daca liberalii vor alege, totusi, sa recurga la o asemenea actiune, cred ca nu vor face decat sa se compromita si mai mult. La urma urmei, ei sunt cei care ne-au exclus si, dupa aceasta excludere, ar fi un gest politic care nu cred ca i-ar avantaja. In orice caz, daca primul ministru isi va da girul pentru un asemenea demers judiciar, va incalca dreptul la asociere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.