Partidul lui Dan Voiculescu mai pregateste o tradare si vrea sa puna punct "fratiei" cu Tariceanu. Insa PC nu se leapada total de premier. Pe de o parte, critica disperarea cu care premierul se agata de putere, iar pe de alta, se arata interesat de o alianta cu liberalii si cu PSD.

Daca pana mai ieri se declarasera sustinatori ferventi ai guvernului Tariceanu, conservatorii par acum pregatiti sa schimbe foaia. "Tariceanu nu este nici fratele nostru, nici aliatul nostru", a trambitat secretarul general adjunct al PC Codrin Stefanescu chiar la inceput de an, argumentand ca din moment ce premierul tot sta sa cada, ar fi cazul ca si PC sa se reorienteze spre zari politice mai calde.

Caderea premierului si alianta cu liberalii

Distantarea de premier, dar apropierea de PNL, este intentia PC in urmatoarea perioada. Conservatorilor le-ar surade o alianta cu PNL-ul lui Tariceanu, dar si cu partenerul mai vechi pe listele caruia au intrat in 2000 in Parlament, PSD. Proiectul este mai vechi, iar PC s-a aflat la un moment dat in tatonari si cu PRM. Acum si-a declarat o "politica rezervata" fata de partidul lui Vadim si viseaza doar la un pol social-liberal in care sa aiba alaturi PSD si PNL. Conservatorii vor sa fie ei cei care dirijeaza negocierile pentru noua constructie care sa poata contrabalansa forta unui previzibil pol PD-PLD.

Ajutor conservator pentru PNL

In plus, conservatorii s-au aratat receptivi si la o serie de initiative ale PNL pe care le-au repus pe tapet. Un exemplu ar fi initiativa PNL privind retragerea trupelor din Irak, pe care conservatorii au reluat-o si chiar s-au angajat sa le dea o mana de ajutor liberalilor in finalizarea acestui demers.

"Daca cele un milion de semnaturi pe care le-a stans PNL nu sunt suficiente, atunci continuam si noi, cei de la PC, acest proces pentru a demonstra ca ne vrem militarii acasa", declara acum cateva zile purtatorul de cuvant al partidului Bogdan Ciuca. Prin aceasta atitudine, PC se situa de aceeasi parte a baricadei cu PNL, dincolo de intentia unui divort oficial cu seful liberal de la Guvern.