Liderii partidelor parlamentare vor discuta saptamana viitoare cu premierul Tariceanu despre Strategia postaderare a Romaniei. Viziunea PNL privind forma Strategiei a fost deja publicata pe site-ul guvernului, cu mentiunea ca este supusa dezbaterii publice. Liderii partidelor au reactionat vehement la publicarea Strategiei fara consultarea tuturor partidelor. Pentru a mai linisti apele si pentru a se asigura ca Strategia va avea trecere in parlament, premierul Tariceanu a decis sa ii cheme la guvern pe sefii de partid pentru a-i intreba ce cred ca are Romania de facut in perioada urmatoare.

Liderii partidelor parlamentare au primit invitatia primului ministru, si promit ca vor merge la Palatul Victoria pentru a discuta cu seful executivului despre strategia postaderare a Romaniei. Unii dintre ei cred ca executivul ar trebui sa isi asume raspunderea in parlament pentru aceasta lege. Social-democratii avertizeaza insa ca participarea principalului partid de opozitie la intalnirea care va avea loc la Palatul Victoria nu reprezinta sub nicio forma un sprijin politic pentru guvern.

Democratii joaca la doua maini

Liderii PD vor merge la doua intalniri pe tema strategiei postaderare. Democratii vor discuta si cu premierul Tariceanu despre Strategie, dar si cu noii lor partenerii, liberal-democratii lui Stolojan, carora le-au promis ca vor participa la dezbaterea PLD pe aceeasi tema. Liderul PD, Emil Boc (foto1), a declarat chiar ca strategia trebuie discutata, deoarece nu se poate sa ramana doar "undeva pe un site".

Democratii nu cred ca este necesara asumarea raspunderii guvernului in fata parlamentului pentru strategia postaderare.Vicepresedintele PD, Ioan Oltean, a spus ca in cazul in care strategia guvernului va fi una foarte buna, va trece de parlament. "Eu cred ca o strategie serioasa poate sa fie validata de parlament, fara asumarea raspunderii guvernului", a declarat liderul PD.

UDMR vrea consens

Liderul UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad (foto 2), a precizat ca formatiunea politica din care face parte nu a primit inca invitatia premierului, insa "daca o vom primi cu siguranta ca ne ducem".

In opinia liderului deputatilor maghiari, discutarea Strategiei postaderare este o necesitate. "Este una dintre acele probleme in care trebuie sa existe un consens intre partidele parlamentare, este in interesul intregii tari", a precizat Marton Arpad.

Liderii UDMR vor veni la intalnirea cu premierul pregatiti. UDMR are o comisie care analizeaza strategia postaderare a guvernului si va prezenta cateva propuneri de imbunatatire a documentului la intalnirea cu primul ministru de saptamana viitoare.

PC vine cu amendamente

Conservatorii vor onora si ei invitatia premierului. Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, a spus ca in prezent partidul analizeaza planul executivului pentru perioada postaderare, si ca la intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu ar putea veni cu o serie de amendamente pentru imbunatatirea Strategiei.

PSD, carcotas

Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ca social-democratii "se gandesc in mod serios" sa participe la intalnirea cu premierul Tariceanu. El a adaugat insa ca se asteapta la un dialog pe principiile majore ale problematicii postaderare, care sa aiba ca finalitate un document solid, coerent. Reprezentantul PSD a subliniat accentuat faptul ca participarea principalului partid de opozitie la intalnirea de la guvern nu reprezinta sub nicio forma un sprijin politic. "Daca se doreste asa ceva, atunci va fi un esec", a concluzionat Cristian Diaconescu.

PRM vrea asumarea raspunderii

Liderii Partidului Romania Mare sunt decisi sa vina la intalnirea cu premierul Tariceanu si sa ceara guvernului asumarea raspunderii pentru strategia post aderare.

Lucian Bolcas, lider PRM a spus ca "PRM va participa la intalnirea initiata de premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema strategiei postaderare" si a aratat ca este de datoria guvernului sa isi asume raspunderea in parlament pentru legea privind strategia postaderare.

"Intalnirea este absolut necesara, pentru ca la ora actuala, Guvernul Romaniei nu are o strategiei postaderare. Materialul trimis partidelor de catre guvern, care se refera la stategia postaderare este absolut infantil si cred ca problema trebuie discutata cu tot spectrul politic", a declarat Bolcas.

PRM-istii sunt decisi sa aduca si amendamente la strategia postaderare. Lucian Bolcas a precizat ca PRM va merge la intalnirea cu Tariceanu "cu multe propuneri" privind strategia postaderare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.