Oamenii politici si inaltii prelati din statele est-europene sunt bantuiti in continuare de dosarele politiilor politice, se arata intr-un comentariu al AFP. Liberalul Varujan Vosganian, nominalizat de Romania pentru functia de comisar european si retras apoi din cauza unor informatii din presa privind colaborarea cu Securitatea, si fostul sef de stat Ion Iliescu au fost mentionati de agentia de stiri printre politicienii care au de suferit pentru legaturile cu trecutul comunist chiar si dupa 17 ani de la caderea acestui regim in Europa.

Vinovatia celor doi politicieni romani nu a fost verificata pana acum - Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, institutia menita sa asigure deconspirarea fostilor colaboratori ai politiei politice, a anuntat ca nu a gasit dosarele de la Securitate ale celor doi oameni politici nominalizati de AFP. Dar, odata etichetat ca fost colaborator, Vosganian a fost retras din postul de comisar european pe care i-l pregatise premierul Calin Popescu Tariceanu. La randul sau, fostul presedinte Ion Iliescu a fost nominalizat de AFP ca unul dintre politicienii ale caror dosare de la Securitate au "disparut" in acest interval de 17 ani de la caderea comunismului.

Cazul liberalului care a pierdut sansa de a deveni comisar european din partea Romaniei este similar cu cel al Monseniorului Stanislaw Wielgus, care a demisionat la doar doua zile de la numirea in functia de Arhiepiscop de Varsovia, dupa ce au iesit la iveala dovezi ale colaborarii sale cu politia politica a regimului comunist polonez. Dezvaluirile au fost facute de o comisie de ancheta a Bisericii Catolice Poloneze, care a descoperit ca Monseniorul Wielgus a fost recrutat in perioada studentiei si folosit pe post de colaborator pe o perioada de peste 20 de ani.

Desi nu au fost descoperite rapoarte scrise de inaltul prelat polonez si nici nu s-a putut stabili daca informarile date de acesta au adus atingere vreunei persoane, Monseniorul Stanislaw Wielgus s-a inscris in randul personalitatilor publice care au fost deconspirate in statele est-europene.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.