Liderii PSD au negat, la finalul sedintei de ieri, ca s-ar fi incercat racolarea unor membri PSD de catre platformistii lui Theodor Stolojan, sustinand ca acest comentariu este doar "un mod ieftin de a face politica", si ca diversele trimiteri la PSD denota "o anumita slabiciune din partea celor care apeleaza la ele". Referitor la afirmatiile vehiculate atat in interiorul partidelor, cat si in presa, Mircea Geoana a tinut sa denunte, inca o data, "ciondaneala politica" intre liberali, democrati si platformisti, aceasta fiind, in opinia sa, principala cauza pentru care Romania pierde bani in perioada post-aderare.

Si vicepresedintele PSD, Victor Ponta, a intarit declaratia sefului sau, respingand, la randul lui, zvonurile privind plecarea unor membri PSD catre viitorul Partid Liberal Democrat. "Nu stiu si nici nu cunosc niciunul atat de inconstient incat sa plece la o constructie politica care unora le produce plansul, altora rasul. La PLD, nu cred ca pleaca niciun pesedist normal la cap", a afirmat Ponta, la finalul sedintei de conducere a PSD.

Personal, Victor Ponta a preferat sa reia la sedinta de luni subiectul privind cauza de salvgardare din zona justitiei. "Cand aud ca se va activa clauza de salvgardare pe justitie, ma intreb cat va mai sta doamna Macovei acolo, pentru ca o sa ne facem datoria si o sa spunem zilnic ce nu a facut dansa pentru justitie", a precizat Ponta. In ceea ce priveste alegerile pentru PSD Bucuresti, Geoana este de parere ca acestea trebuie sa aiba loc inaintea celor pentru Parlamentul European, prevazute a avea loc in data de 13 mai.

Referitor la alegerile pentru PE, presedintele PSD a declarat ca, deocamdata, va ramane in politica nationala. "Cred ca alegerile de la PSD Bucuresti trebuie facute intr-un timp rezonabil de scurt, astfel incat sa ne pregatim pentru alegerile la Parlamentul European. Nu am definitivat inca listele dar, deocamdata, eu imi propun sa raman in politica nationala. Vom avea o discutie separata cu colegii de la Bucuresti pe aceasta tema", a precizat Mircea Geoana.

Strategia lui Tariceanu

Social-democratii contesta strategia de post-aderare propusa spre dezbatere de catre membrii executivului. Aceasta este concluzia la care au ajuns liderii PSD, in urma sedintei restranse de ieri. Conform presedintelui partidului, Mircea Geoana, documentul realizat de guvern este nerealist.

"Confirm ceea ce a spus Cristian Diaconescu duminica, si anume ca asteptam ca premierul sa vina cu o strategie post-aderare adevarata, si nu una inchipuita. Suntem preocupati de faptul ca implicatiile si costurile integrarii vor afecta cetatenii tarii noastre. La aproape o saptamana dupa aderare, Romania a pierdut deja 64 de milioane de euro, bani pe care ii platim noi toti, ca cetateni ai tarii", a precizat Geoana, remarcand, in acelasi context, ca prima transa a cotizatiei Romaniei, in valoare de 254 milioane euro, a fost platita deja catre bugetul european.

La finalul sedintei, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a aratat si el nemultumit de continutul materialului de post-aderare, amintind ca PSD este deja in curs de elaborare al unui document propriu. "Nu avem o strategie post-aderare, trebuia ca in urma cu sase luni sa fie elaborata o strategie in acest sens. Noi am discutat in 2003-2004 o strategie pe termen lung pana in 2025, cu o etapa 2007-2013. Este o brambureala totala din acest punct de vedere, iar toate problemele legate de aderare, consecintele si oportunitatile procesului si provocarile care se vor ridica pentru agentii economici si pentru toata lumea sunt total suspendate. Dorim sa punem la punct propria strategie si urmarirea realizarii unui document care sa angajeze intreaga clasa politica si institutiile statului", a spus Iliescu.

Senatorul social-democrat considera ca Romania intra in UE "cu mari probleme", cum ar fi agricultura, nivelul de trai, cercetarea. Desi Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a anuntat, duminica, ca PSD se pregateste sa depuna o motiune de cenzura cu privire la proiectul executivului, Iliescu a sustinut ca, in cadrul sedintei, nu s-a decis nimic oficial, pentru ca trebuie luate in calcul o serie de aspecte legate de "coerenta guvernarii sau scindarea PNL". "Trebuie sa vedem rezultatele congresului PNL si la ce duce formarea PLD-ului. Sunt chestiuni pe care trebuie sa le analizam, iar PSD-ul sa adopte pozitia proprie", a adaugat Iliescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.