Nu putini sunt aceia care sustin ca UDMR are cei mai buni lideri politici din Romania. In frunte cu mai-marele Marko Bela, acestia au reusit sa aduca Uniunea la guvernare in mai toate ecuatiile politice posibile. Incepand cu perioada 1996-2000, cand alaturi de PD, PSDR si CDR a fost in cartile guvernarii, continuand cu mandatul 2000-2004 cand a sustinut parlamentar Cabinetul Nastase, si nu in ultimul rand din decembrie 2004 cand a participat la coalitia de guvernamant impreuna cu PC si Alianta D.A., UDMR a profitat la maximum de voturile putine, dar de prea multe ori indispensabile ale parlamentarilor sai.

Daca in precedentul mandat, liderii Uniunii nu pierdeau nici un prilej de a se vaita pentru relatia "ineficienta" cu PSD, in ultimii doi ani acestia nu ezita sa regrete fosta colaborare cu social-democratii, criticand-o vehement pe cea cu Alianta D.A. si PC. Statutul minoritatilor si autonomia teritoriala pe criterii etnice au reprezentat prioritatile Uniunii, aceasta formatiune utilizand intreg arsenalul din dotare, de la amenintari cu iesirea de la guvernare si un discurs radical, la promisiunile facute partenerilor de guvernare. In contextul tergiversarii adoptarii controversatului proiect de lege privind Statutul minoritatilor, mai-marii Uniunii sunt decisi sa paraseasca actuala Coalitie, nemultumiti de "dualismul" PD si PC.

Nu putem sa nu reamintim aici doua dintre faptele "de glorie" ale parlamentarilor UDMR. Senatorul Gyorgy Frunda surprindea viata politica romaneasca si nu numai declarand la inceputul anului ca in calitate de presedinte al grupului parlamentar de la APCE nu reprezinta Romania... In fata unei reactii anemice a partenerilor de guvernare, Frunda a... ramas in aceasta importanta functie. Spre sfarsitul anului, insusi liderul Marko Bela, in calitate de vicepremier al Cabinetului Tariceanu, vorbea la Budapesta in cadrul unei sedinte comune de guvern romano-maghiara despre autonomia teritoriala... in limba maghiara (?!).

Congresul UDMR, un eveniment asteptat...

Anul 2007 reprezinta, in opinia presedintelui UDMR, un an "plin", in contextul in care pe langa provocarile carora trebuie sa le faca fata toti romanii, Uniunea va avea in martie Congres Extraordinar, un moment extrem de important, care are loc din patru in patru ani. "Se va face o analiza a celor patru ani, se modifica programul si statutul partidului. Modificarea Statutului este extrem de importanta, pentru ca noi trebuie sa mentinem deschiderea acestei organizatii catre toate gruparile, catre toate curentele din sanul comunitatii maghiare", ne-a declarat Marko Bela, care a adaugat ca alegerile pentru Parlamentul European impun o mobilizare deosebita care implica pregatirea campaniei electorale.

"Vom incerca sa impunem o calitate mai mare, o exigenta sporita in ceea ce priveste alegerea si desemnarea candidatilor pentru PE, pentru Consiliile locale si cele judetene, sa punem un accent mai important pe echipa noastra din administratia locala. De asemenea, vom incerca sa revedem putin structurile nationale de decizie ale UDMR si sa asiguram in continuare prezenta tinerilor in functiile de conducere", a adaugat liderul Uniunii.

Tinta pentru PE este clara pentru Uniune: cel putin doi europarlamentari. Liderii UDMR nu exclud nici varianta alegerilor anticipate, sustinand ca in cazul in care actualul guvern minoritar nu se va bucura de un sprijin majoritar in parlament, varianta anticipatelor poate fi luata in calcul la modul cel mai serios. Cu toate acestea, Bela este convins ca actualul guvern minoritar va rezista cel putin pana in toamna.

Strategia post-aderare reprezinta un alt element prioritar in opinia UDMR. Doleantele conducerii Uniunii sunt legate de faptul ca este nevoie sa se accepte dezideratele esentiale ale maghiarimii, printre care se afla legea statutului minoritatilor nationale si autonomia, aratand ca e vorba despre o comunitate de peste un milion si jumatate de cetateni, care munceste si plateste impozite si care reprezinta o valoare pentru Romania.

La randul sau, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs sustine ca o explicatie a radicalismului adoptat de unii dintre liderii UDMR are la baza chiar acest refuz de a adopta Statutul minoritatilor, refuz care afecteaza minoritatea maghiara. "UDMR se poate trezi oricand intr-o situatie de genul maurul si-a facut datoria, maurul trebuie sa plece". Acum ne vom trezi ca nu am avut nici un rol in integrare si ca maghiarii nu sunt un partener serios", s-a aratat deranjat Marko Bela.

Teama UDMR este generata si de faptul ca se incearca, in mod evident, o compromitere a Uniunii si chiar eliminarea acestei formatiuni de pe scena politica romaneasca. Primul an in Uniunea Europeana este vazut de UDMR ca un an in care clasa politica trebuie sa demonstreze ca pune orgoliile de partid in slujba interesului national.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.