sustine presedintele UDMR, Marko Bela

- Domnule presedinte, care sunt principalele proiecte ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, pentru anul 2007?

- UDMR va avea un an plin in 2007, pentru ca, pe langa provocarile carora va trebui sa le facem fata cu totii, toate partidele politice, avem si Congresul Uniunii in martie. Noi tinem congrese din patru in patru ani, deci este un eveniment deosebit in viata Uniunii. Se face o analiza a celor patru ani, se modifica programul daca este nevoie, se modifica statutul. Mai ales modificarea statutului este o sarcina foarte importanta, pentru ca noi trebuie sa mentinem deschiderea acestei organizatii catre toate gruparile, catre toate curentele din sanul comunitatii maghiare. In acelasi timp, trebuie sa modificam statutul, astfel incat UDMR sa faca fata menirii de organizatie europeana.

Cu totii trebuie sa ne gandim acum ce vom face in Uniunea Europeana, ce vom face la Bruxelles. In acelasi timp, evenimentele mai importante ale anului sunt comune cu ale altor partide politice. Ne gandim la alegerile pentru Parlamentul European, incepem pregatirile, campania, si in acest timp, in acest an vom incerca sa facem un efort deosebit pentru a ne alinia tuturor criteriilor europene, si pentru a ne ajuta comunitatea in aceasta aliniere.

- Aveti intentia de a aduce modificari importante Statutului Uniunii?

- Nu vom schimba in mod radical Statutul, pentru ca, totusi, structura Uniunii a fost potrivita. Dar vom incerca sa impunem o calitate mai mare, o exigenta mai mare in ceea ce priveste alegerea si desemnarea candidatilor pentru Parlamentul European, pentru Consiliile locale si cele judetene, in general, sa punem un accent cat mai mare pe echipa noastra din administratia locala. Totodata, vom incerca sa revedem putin structurile nationale de decizie ale UDMR, si sa asiguram in continuare prezenta si venirea tinerilor in functii de conducere.

- Veti schimba actuala structura de conducere, sau veti merge in continuare pe aceeasi formula?

- Pe langa Consiliul reprezentantilor UDMR, noi am avut un Consiliu al nostru, care este un forum de decizie national. Mai avem si un Consiliu de Coordonare al UDMR, unde erau reprezentantii societatii civile, intelectualii, bisericile. Vrem sa transformam acest Consiliu intr-un Consiliu al autonomiei culturale si sa vedem ce inseamna acest lucru in schimbarea atributiilor, in schimbarea componentei. Dar acestea, deocamdata, sunt doar proiecte- inca nu am finalizat modificarile necesare.

- Revenind la alegerile pentru Parlamentul European, pe ce reprezentare mizati?

- Sunt sanse sa avem doi europarlamentari, conform ponderii noastre. Printr-un efort deosebit, am putea ajunge la trei europarlamentari, dar ar fi foarte greu, ar insemna o participare mult mai mare din partea electoratului nostru, o mobilizare extraordinara a acestuia. Va trebui sa facem o selectie foarte atenta in ceea ce-i priveste pe colegii care ne vor reprezenta la Bruxelles, si o campanie foarte buna. In rest, in ceea ce priveste proiectele noastre, trebuie sa va spun ca, in legatura cu activitatea legislativului, sunt foarte sceptic. Nu avem, in acest moment, o majoritate guvernamentala, ceea ce inseamna ca, probabil, va fi foarte greu sa impunem anumite proiecte sau initiative legislative. Nu stiu cum va functiona acest lucru, dar va fi foarte greu. In general, in ceea ce priveste functionarea acestui guvern minoritar, deocamdata, eu am semne de intrebare foarte serioase.

- Spre ce va anticipati ca ar putea evolua scena politica romaneasca,in urmatoarele cateva luni, referitor la formula guvernamentala?

- Foarte curand dupa ce guvernul va adopta hotararea privind anuntarea datei si celelalte elemente ale alegerilor pentru Parlamentul European, probabil ca toate partidele politice vor intra in campanie. Incepand cu luna februarie, pana in mai, cand vor avea loc alegerile, vom fi deja, intr-un anumit sens, in campanie. Daca acest guvern minoritar nu va reusi sa aiba un sprijin majoritar in Parlament, de la caz la caz, ceea ce e mai verosimil, sau in general sa avem sustinerea cuiva in permanenta, ceea ce nu cred- un sprijin concret de la caz la caz, luand in considerare si proiectele mai importante de reforma, atunci intr-adevar am putea sa ajungem la alegeri anticipate. Dar, dupa parerea mea, cu acest guvern minoritar vom merge pana in toamna. Gandindu-ne si ca la primavara vom avea alegeri pentru PE, nu cred in posibilitatea alegerilor anticipate. Iar dupa septembrie- octombrie, alegerile anticipate nu-si mai au rostul.

- Executivul a transmis, recent, tuturor partidelor politice spre avizare Strategia post-aderare. Ati formulat un punct de vedere?

- Strategia guvernului a ajuns la noi, am transmis-o si colegilor din Parlament, catorva colegi din guvern si din conducere, pentru a face o analiza cat mai temeinica. Strategia, ca un inventar de principii, este buna, pentru ca pune un accent deosebit atat pe dezvoltarea infrastructurii, cat si pe problema resurselor umane. Probabil ca noi vom propune mai multe elemente concrete privind aceasta strategie. Suntem inainte de finalizarea analizei sale, care va fi gata zilele acestea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.