In randul ministrilor, senatorilor si deputatilor se afla numerosi politicieni care au mentionat in declaratiile lor de avere colectii impresionante de obiecte de arta si de cult, pasiunea pentru ele cultivand-o doar de cativa ani, bijuterii, dar si autoturisme de epoca si motociclete. Judecand dupa declaratiile lor de avere, liderii celor doua camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, si Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, par a fi mari iubitori de arta. In anul 2006, Vacaroiu a achizitionat doua tablouri - "Vas cu trandafiri" de Nicolae Savopol si "Vas cu flori de camp" pictat de Nicolae Blei - pe care le-a adaugat celor peste 60 de picturi pe care liderul Senatului le detine, dupa cum arata in declaratia de avere. Vacaroiu mai are, potrivit acestei declaratii, o statueta de bronz, gravuri, icoane si piese de argint. Perioada in care le-a achizitionat este 1970-2000, cu observatia ca pe cele mai multe le detine din perioada de dupa 90.

Bogdan Olteanu nu se lasa nici el mai prejos la acest capitol, laudandu-se cu doua desene de Emilio Greco in valoare de 10.000 de euro si cu cinci panze de Carmen Nistorescu, evaluate la 1.000 de euro. El spune ca le-a cumparat pe primele in 1989, iar pe celelalte, in 2004. Din lista nu putea lipsi ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. El este compozitor - in repertoriul pe care l-a creat fiind simfonii si cantate, insa obiectele de arta le-a achizitionat inca din tinerete, adica din 1970. In declaratia sa de avere, el spune ca are "bijuterii, tablouri, mobila de arta" in valoare de 12.000 de euro, toate achizitionate in perioada 1970-2000.

Liberalii il mai au in aceasta categorie si pe ministrul Agriculturii, Dan Motreanu, care si-a trecut in declaratia de avere colectia de monede romanesti "din epoca moderna si contemporana" evaluata la 1.500 de euro. Si printre conservatori exista colectionari de obiecte de arta, cum este cazul lui Dan Voiculescu, posesorul unor "tablouri diverse (30 buc.)" in valoare de 90.000 lei , pasiunea lui pentru arta fiind descoperita in ultima perioada, a anilor 90.

De remarcat ca modelul de colecionar al politicii din Romania - Adrian Nastase - nu s-a grabit sa-si declare averea, mai precis modificarile de proprietate in cazul in care au existat in anul trecut, dupa ce, odata prim-ministru, cariera sa a fost zdruncinata de declaratia de avere din 2005, cea cu matusa Tamara. Acelasi Dan Voiculescu impresioneaza prin austeritatea sa in materie de automobile. Asa cum o arata in declaratia de avere, liderul conservator nu detine nici un autoturism, in schimb este proprietarul unui motociclu marca Baotian. Cu autoturismul de serviciu se deplaseaza si Motreanu, care, potrivit declaratiei de avere, nu detine nici el vreun automobil. Cu achizitii modeste la acest capitol se prezinta si ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. El are doua Dacii, dintre care una veche de zece ani.

Insusi presedintele Traian Basescu a ramas posesorului unui simplu autoturism Matiz dupa ce si-a vandut, in 2006, Peugeot-ul 407. Raman in continuare colectionarii excentrici de autoturisme. Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a pastrat, de plida, cele patru masini de colectie, trei Citroen-uri din 1955, 1967 respectiv 1986, si un Fiat din 1966. In declaratia sa de avere din 2006 nu se precizeaza nimic despre exsistenta unor motociclete aflate in proprietatea premierului, cunoscuta fiind pasiunea sa pentru acest tip de mijloace de transport.

In schimb, hobby-ul presedintelui PNL pare a fi impartasit, mai nou, de colegul sau de partid si de guvern, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Conform propriei sale declaratii de avere, el si-a cumparat in 2006 o motocilcleta Husaberg, pe langa cea marca Honda, pe care o detinea din 2004. De asemenea, Vladescu impartaseste cu Tariceanu si pasiunea pentru masinile vechi, ministrul Finantelor fiind proprietarul unui automobil ARO, an de fabricatie 1975.

Hobby-urile unor politicieni vin in contrast cu situatia dificila a unor colegi din Parlament si chiar din Guvern care nu detin locuinte in Bucuresti. In aceasta situatie se afla ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care, exceptand cele trei locuinte pe care le detine in Craiova, Ramnicu Valcea si Spania, nu are nici o casa in Bucuresti.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, are si el dificultati din acest punct de vedere, deoarece in Bucuresti nu are decat o "casa improprie de locuit" motiv pentru care in capitala sta intr-o locuinta apartinand de RAAPPS. Nici senatorul PSD Serban Mihailescu nu are o situatie mai buna deoarece, potrivit declaratiei sale de avere, nu detine decat o casa si un teren in comuna prahoveana Cornu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.