Revenirea la guvernare si castigarea alegerilor pentru PE, prioritatile PSD

Dupa un an agitat, din care n-au lipsit orgoliile si nesfarsitele lupte dintre centrele de putere din partid, social-democratii sunt decisi sa revina in 2007 la guvernare. De altfel, potrivit liderilor PSD, mult-asteptatul Congres al partidului din decembrie a adus limpezirea apelor atat la varful PSD, cat si in filialele din teritoriu.

Explicatia mai-marilor partidului este simpla: Congresul l-a reconfirmat in fruntea partidului pe Mircea Geoana, cel care fusese acuzat ca in cadrul precedentului Congres a obtinut presedintia partidului, exclusiv, prin jocurile de culise practicate de cei care nu l-au vrut numarul unu printre social-democrati pe fostul presedinte al Romaniei, senatorul Ion Iliescu. Mai mult, prin votul negativ dat fostului secretar general al PSD, Miron Mitrea, si desemnarea tanarului Titus Corlatean in aceasta importanta functie, delegatii la Congres au vrut sa dea un semnal clar in privinta noii echipe de conducere. Obiectivul social-democratilor este foarte clar: declansarea alegerilor anticipate in acest an si revenirea la guvernare.

Liderul PSD, Mircea Geoana, sustine ca PSD va alege singur momentul declansarii alegerilor anticipate atunci cand va considera de cuviinta.
"Motiunea de cenzura sau retragerea PNL ori a PD de la guvernare sunt singurele cai de declansare a procedurilor pentru anticipate. PSD doreste ca aceasta guvernare falimentara sa nu mai faca rau Romaniei si va face totul pentru a-i scurta mandatul", a afirmat Mircea Geoana.

Intrebat daca PSD intentioneaza sa intre la guvernare alaturi de unul dintre partidele aflate astazi la putere, liderul social-democrat a subliniat ca formatiunea pe care o conduce va intra la guvernare doar cu programul sau "Romania Sociala".

In opinia purtatorului de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, alegerile anticipate ar fi indicat, din punctul de vedere al partidului pe care il reprezinta, sa aiba loc in toamna acestui an, pentru ca PSD sa aiba timp sa revina in sondajele de opinie la un scor de 33-35 la suta. "Deocamdata, cel mai important proiect politic al partidului nostru il reprezinta castigarea alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc la data de 13 mai. Aceasta, bineinteles, daca nu vor avea loc alte evenimente majore pe scena politica interna. In paralel, anul acesta ne-am propus sa fim mai eficienti in a ne promova politica social-democrata. Primii pasi au fost deja facuti: recent, am organizat Congresul PSD si ne-am ales conducerea. Pe viitor, avem intentia sa ne facem si mai clar pe de o parte eventualul program de guvernare, iar pe de alta, planul strategic de actiune", ne-a declarat Diaconescu.

"Mesaj politic mai percutant"

La randul sau, vicepresedintele pe probleme de comunicare si analiza politica, Vasile Dancu, considera ca se va incerca modificarea discursului politic al partidului, in sensul ca acesta sa devina mai percutant. " In primul rand, o sa accentuam tot mai bine prin semne, simboluri si teme aceasta identitate de stanga. Acesta este un lucru important, nu ne vom adresa presei, ci ne vom adresa beneficiarilor acesteia. Cred ca asta va duce la o schimbare atat de ton, cat si de stil de comunicare. In al doilea rand, vom aduce noi teme in discursul nostru, teme pentru care uneori am fost acuzati ca am fi de dreapta. A fost o acuza nedreapta pentru noi si care nu a fost prea bine asimilata de catre mediul nostru intern de partid si ma refer aici la proiectele legate de sprijinirea tinerilor sau de programele noastre pentru tinerii intelectuali", opineaza Dancu. Totodata, vicepresedintele PSD isi doreste promovarea unei politici de comunicare cu mass-media mult mai transparenta, pentru ca partidul sau trebuie sa profite in conditiile in care se stie ca "presa tine cu Puterea, nu cu Opozitia".

"Suntem pregatiti pentru orice examen politic major"
Si Ioan Rus considera ca anul 2007 trebuie sa reprezinte un nou inceput pentru PSD. Potrivit acestuia, Congresul organizat in decembrie nu a generat tensiuni intre liderii partidului, tensiuni care sa se antagonizeze in acest an. "Avem o structura extrem de puternica in teritoriu, care ne permite sa fim pregatiti pentru anticipate. Avem o infrastructura umana extrem de importanta. Sigur ca si atunci cand la varful partidului lucrurile sunt asezate foarte bine, iar mesajele sunt coerente iar membrii de partid vad ca exista unitate si interes major pentru o tema sau alta sunt si ei mult mai dedicati partidului. In consecinta, sunt convins ca partidul este apt pentru orice examen politic major, fie si anticipate", a spus vicepresedintele PSD.

La randul sau, noul secretar general al partidului, Titus Corlatean, este convins ca noua echipa de conducere va readuce partidul la guvernare. Numarul doi in partid se gandeste si la organizatia PSD a Capitalei. "Aceasta filiala trebuie sa-si stranga randurile, sa se consolideze, pentru ca odata cu aceasta organizatie castigam cu totii sau pierdem cu totii la nivel national", a avertizat Corlatean.

Indiferent daca vor avea sau nu loc alegeri anticipate, social-democratii sunt obligati sa se pregateasca serios pentru examenul din mai, cand romanii se vor pronunta pe marginea alegerilor pentru Parlamentul European. In contextul in care se pare ca democratii sunt decisi sa candideze pe cont propriu la aceste alegeri, social-democratii spera ca vor castiga de aceasta data cele mai multe voturi. Anul 2007 reprezinta un an in care PSD are ambitii si obiective indraznete. Ramane sa vedem daca are forta sa le si puna in practica. Cu o echipa in care se imbina tineretea si maturitatea politica, are toate sansele sa reuseasca.

UPSC vrea sa devina o forta politica

Presedintele Uniunii Populare Social Crestine (UPSC), Ioan Talpes a declarat, pentru Cronica Romana, ca, in 2007, principalul scop al noului partid este sa se coaguleze intr-o forta recunoscuta a vietii politice romanesti. "Pentru noi, obiectivul fundamental este sa devenim cu adevarat un partid. Acum, suntem un grup de oameni cu viziuni si ganduri asemanatoare, cu totii am acceptat statutul si programul partidului, insa de aici si pana la a deveni o forta politica mai e destul drum. Speram ca anul 2007 sa ne transforme din optiune in realitate, o realitate cu perspective. Avem foarte multe proiecte de indeplinit, insa cel mai important este proiectul european numit Romania. Cine considera ca poate face o Romanie in afara proiectelor europene, acela nu este om politic", a marturisit liderul UPSC.

Dupa ce, la sfarsitul anului trecut, proaspatul partid si-a inaugurat sediul central, UPSC isi va deschide, incepand chiar din aceasta luna, filiale in toate judetele tarii. "Nu va exista niciun judet in care sa nu avem organizatie. Primul sediu local va fi deschis in data de sase ianuarie la Constanta, in sapte vom avea sediu in Buzau, urmand ca apoi sa ne indreptam spre zona de vest a tarii si, treptat, sa acoperim toate resedintele de judet. Punem mare accent pe organizatiile din teritoriu pentru ca noi am pornit partidul din provincie, nu de la centru. Vom actiona pentru promovarea tuturor initiativelor locale si regionale", a declarat Talpes.

In ceea ce priveste strategia de post aderare, liderul UPSC se arata neincrezator in continutul materialului realizat de executiv. "Nu am vazut inca documentul, dar daca guvernul a realizat o strategie de post aderare in numai doua saptamani, e treaba lor, e ceva facut la repezeala in care, personal, nu as avea incredere. La urma urmei, ce a facut acest guvern pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana? Din decembrie 2004 si pana astazi, sa ne spuna si noua ce au facut concret, fara declaratii aberante pe care le tot auzim. Nu stiu ce strategie de post aderare propun ei, dar cert este faptul ca Romania a intrat in UE cu aceleasi probleme legate de justitie si coruptie".

Uniunea Populara Social Crestina a intrat, oficial, din 21 decembrie pe scena politica romaneasca, in urma procesului legal de inregistrare care a durat aproximativ doua luni de zile. Partidul a pornit la drum cu nici mai mult, nici mai putin de 125.965 de semnaturi stranse de grupurile de initiativa din tara.

PRM vizeaza 30% la alegerile pentru PE

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, PRM isi propune sa isi extinda aria de activitate si in plan extern. Potrivit vicepresedintelui formatiunii Lucian Bolcas, cei cinci europarlamentari PRM vor fi membri fondatori ai grupului Euronat ce va activa in Parlamentul European. "Vreau sa mentionez ca noi nu suntem nicidecum eurosceptici, ci euroconstructivi, iar acest grup al nationalismului luminat ce se constituie acum vrea sa ajute Uniunea sa depaseasca impasurile institutionale cu care se confrunta. De pilda, avem o viziune proprie asupra Constitutiei europene, a carei adoptare nu s-a reusit in trecut", a declarat pentru A.M. Press, Lucian Bolcas.

Vicepresedintele PRM a anuntat ca formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor are planuri mari si in privinta prezentei pe scena politica interna, prezenta pe care si-o doreste "mai activa". Intrebat daca PRM are vreun obiectiv pentru alegerile europarlamentare ce vor avea loc in mai, Bolcas s-a aratat diplomat. "Pentru mine alegerile nu sunt un sport care se preteaza la obiective de performanta sau la pronosticuri de tip pronosport. Sigur, ne pregatim pentru alegeri si e cert ca vom prezenta electoratului, pe langa un program bun, si o lista cu nume de prestigiu care sa ne faca cinste si care sa ne aduca cel putin 10-15 europarlamentari (ceea ce ar insemna un scor electoral de minimum 30 de procente - n.r.)", a incheiat optimist vicepresedintele PRM.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.