In doi ani, PD si-a dublat numarul de primari. Legea antimigratie a accelerat fenomenul pe care dorea sa-l combata

"PD este marele castigator al fenomenului deja consacrat in Romania si numit migratia politica a primarilor", se arata intr-un studiu al Institutului pentru Politici Publice. De altfel, expertii IPP acuza atat PNL, cat si PD ca au urmarit deliberat racolarea unui numar cat mai mare de primari de la alte partide, in pofida faptului ca ele au initiat legea impotriva migratiei alesilor locali.

Chiar legea a incurajat fenomenul migratiei prin termenul de gratie acordat alesilor locali in care acestia au trebuit sa notifice prefecturile privind apartenenta lor politica, perioada in care fenomenul a ajuns la apogeu. "In urma analizei dinamicii politice a primarilor in perioada 2000 - 2006, observam ca nu exista vreun partid care, aflat in postura de a fi beneficiar al migratiei, sa nu profite de acest fenomen. De la momentul ultimelor alegeri locale si pana dupa al doilea an de mandat monitorizat, in medie, in fiecare zi, cate un primar si-a schimbat formatiunea politica cu care candidase", a comentat Adrian Moraru, director de programe la IPP. In 2006, 27% dintre primari si-au schimbat afilierea politica.

PRM a pierdut jumatate din edili

"Campionii en-titre" ai racolarilor sunt democratii. Daca dupa alegerile locale din 2004, PD avea 331 de primari, acum are 786, astfel ca mai putin de jumatate dintre edilii pedisti au fost alesi cu sustinerea actualului lor partid. Doar 36 de primari au ales sa plece de la cel mai bine cotat partid din tara, 24 dintre acestia preferand sa intre in opozitie alaturi de PSD. Nici liberalii nu au omis sa-si sporeasca numarul primarilor: cu 103 in 2005 (comparativ cu 83 racolati de PD) si 106 in 2006 (an in care au fost net surclasati de partenerii lor democrati). Celelalte partide din coalitie nu au o situatie la fel de roza.

Daca variatia numarului de primari UDMR este neglijabila, datorita specificului etnic al acestui partid, conservatorii au iesit pe minus. PC a pierdut in doi ani 35 de primari, majoritatea in defavoarea "aliatilor" liberali si democrati. Chiar daca si conservatorii au recurs la practica racolarilor, cei plecati au depasit numarul celor sositi.

Previzibil, cele mai mari pierderi au fost insa inregistrate de partidele din opozitie. Cel mai "avariat" a fost PRM-ul care a pierdut nu mai putin de jumatate din posturile de primar obtinute in 2004, 41 din 82.

Din punct de vedere strict numeric, PSD a pierdut cei mai multi primari: 127 in 2005, 421 in 2006. Cercetatorii IPP au descoperit ca, din cei 63 de primari care s-au inscris in PSD dupa alegerile locale, 24 au migrat mai departe dupa ce partidul a pierdut alegerile generale. Exemplu clar, care arata cata baza se poate pune pe fidelitatea celor racolati.

Primari cu dubla afiliere

Legislatia antimigratie nu numai ca genereaza abuzuri, dar nici nu a reusit sa puna capat fenomenului pe care il viza.

In primul rand, consilierii locali si judeteni isi pierd automat functiile daca trec la alt partid sau sunt exclusi, fapt care ii face dependenti de capriciile conducerii organizatiilor si constituie o modalitate de a stopa criticile la adresa liderilor de partid.
Primarii trebuie sa renunte la functii doar daca demisioneaza de bunavoie din partid, astfel incat pot actiona ca membri ai altui partid politic, fara sa renunte la calitatea de membru al partidului din care au facut parte initial.

"IPP isi exprima in final ingrijorarea fata de abuzurile pe care unele partide, in special PNL, le fac asupra unor consilieri locali sau judeteni care, la cel mai mic semn de critica fata de conducerea partidului, sunt exclusi din partid si, conform legislatiei antimigratie, automat si din functiile detinute in administratia publica locala dovedind cat de dependenta este administratia romaneasca de partidele din tara noastra", se arata in studiul Institutului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.