Pentru ca nu exista nici o interdictie in acest sens, cei 35 de europarlamentari isi vor pastra si mandatele in Parlamentul de la Bucuresti. Cei 35 de parlamentari romani vor schimba statutul de observator cu cel de membru cu drepturi depline al Parlamentului European.

Noul statut le va da dreptul de a vota nu doar in cadrul grupurilor politice de care apartin sau in cadrul comisiilor, ca pana acum, ci si in plenul Parlamentului European.

Europarlamentarul roman, Adrian Cioroianu, spune ca ar fi o dovada de populism sa se spuna ca Romania va avea foarte mult de castigat ca urmare a reprezentarii ei in legislativul european. Mai multe vor avea de castigat grupurile politice la care au aderat fiecare europarlamentar roman in parte, crede domnul Cioroianu.

Reprezentantii Partidului Democrat si ai UDMR au ales Grupul Popular European, cei ai Partidului National Liberal au optat pentru Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor.

Membrii PSD vor merge alaturi de Grupul Socialistilor, iar cei ai PRM se vor afilia la Grupul Nationalismului Luminat. Grupul ar urma sa se infiinteze pe 8 ianuarie la initiativa Frontului National Francez condus de Jean Marie Le Pen.

La acest grup vor mai adera partidele nationaliste din Italia, Austria, Belgia, dar si din Polonia, Bulgaria sau Slovacia, unde extrema dreapta pare sa castige tot mai mult teren.

Europarlamentarii romani vor avea si castiguri materiale importante. Este vorba de o diurna de 270 de euro pentru fiecare participare efectiva la sedintele Parlamentului European si de un salariu calculat in functie de cel obtinut in Parlamentul national.

In cazul eroparlamentarilor romani se mai adauga si salariul brut de 47 de milioane de lei castigat in tara. Alegerile pentru desemnarea unor noi europarlamentari romani vor avea loc pe data de 13 mai.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.