Doi din trei parlamentari conform unei anchete ad-hoc realizate ieri de "Cotidianul" au gresit macar un raspuns la cinci intrebari banale legate de UE. Mai grav, printre cei mai prost informati sint chiar cei din comisia de politica externa.

"Refuz sa mai raspund la astfel de intrebari puerile pentru mine, care am fost prezenta la fata locului cind s-au pus bazele proiectului Constitutiei europene. Sint intrebari puse grobian pentru a se vina erori ale parlamentarilor". Aceasta disertatie a tinut loc de raspuns la cea de a treia intrebare - dupa care a urmat inchiderea telefonului - si vine din partea deputatei PRM Florina Ruxandra Jipa. Desi este presedinte al Delegatiei Parlamentului Romaniei la Adunarea Uniunii Europei Occidentale, Jipa nu stie citi bani urmeaza sa primeasca tara noastra de la UE.

"Ceva cu G… Grecia!"

De altfel, din noua deputati chestionati - patru PRM si cinci PC - sapte dintre ei s-au impotmolit la cel putin o intrebare. Cea care i-a pus pe cei mai multi in incurcatura a fost intrebarea referitoare la bani. "Este o chestiune care nu ma intereseaza, este treaba Guvernului" (Ioan Aurel Rus - PRM); "Citeva miliarde bune, cred ca vreo zece" (Marius Iriza - PRM). Mai diplomat, Petru Calian (PC) evita raspunsul: "Nu se poate sti exact, depinde de capacitatea de absorbtie". "Foarte multi, vreo 10-11 miliarde", crede conservatorul Liviu Almasan. Patru deputati au raspuns cu cinstitul "nu stiu" si nu au nominalizat nici o tara la presedintia UE, in schimb, un al cincilea a ghicit doar prima litera, "G", dar a pronuntat Grecia.

Borrell sau Barroso ?

Aceasta a fost dilema celor mai multi dintre cei chestionati. Aici s-a gindit cel mai mult. Liviu Almasan si Ioan Aurel Rus n-au apelat la "calculator" sau la "intreaba un prieten" si au comis confuzia, indicindu-l pe Barroso drept presedinte al Parlamentului European. Tot dlui Rus, alaturi de Petru Calian, nu i-au iesit la numaratoare statele membre ale UE.

Jale mare la comisie

Din sapte membri ai Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor chestionati de ,,Cotidianul’’, doar doi ne-au dat raspunsurile exacte la toate cele cinci intrebari banale legate de UE. In capul listei sta chiar seful comisiei, conservatorul Stefan Glavan, care n-a nimerit decit trei din cinci. "Aproximativ trei miliarde jumatate de euro pe fonduri rambursabile si o suma similara pe fonduri nerambursabile", a fost raspunsul gresit al lui Glavan, el avansind totodata Portugalia la presedintia Uniunii Europene, in locul Germaniei, tara care a preluat aceasta sarcina de la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.