Presedintele anunta sfarsitul tranzitiei de la Sibiu. Baie de multime intr-un fief electoral

Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au participat impreuna, luni, la deschiderea festivitatilor prilejuite de programul "Sibiu - Capitala culturala europeana". Daca premierul a avut parte de o primire mai rece din partea sibienilor, Basescu nu a ratat ocazia unei noi bai de multime, dupa aceea din noaptea de Revelion, din Piata Universitatii.

Mai ales ca Sibiu a fost judetul de unde a strans cele mai multe voturi la alegerile prezidentiale din 2004, din punct de vedere al procentelor. Presedintele a anuntat celor 40.000 de sibieni adunati in Piata Mare ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana marcheaza finele procesului de tranzitie de la comunism la o societate democratica. "Noaptea trecuta, tranzitia s-a incheiat", a anuntat Basescu triumfator.

"Ne este garantat mai binele"

Din nou, el a creditat romanii cu cele mai mari merite pentru aderare. "Am vazut aceasta disputa: Cine are meritul pentru intrarea in Uniunea Europeana - Guvernul de azi, Guvernul de ieri, Guvernul de alaltaieri. Realitatea este ca singurii care trebuie sa-si asume meritele intrarii in Europa sunt cei 22 de milioane de romani, care au platit in fiecare zi factura modernizarii Romaniei. Pentru asta oamenii politici trebuie sa se uite la oameni cu respect si cu dragoste", a spus Basescu.

Acesta le-a multumit sibienilor si pentru faptul ca s-au pregatit "cu onoare" pentru statutul de capitala culturala a Europei in 2007. "Romania traieste doua evenimente extraordinare. Unul s-a petrecut azi-noapte, la ora 0.00: intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Am revenit acasa, in Europa noastra. Al doilea eveniment extraordinar este ca intram in Europa cu Sibiu, Capitala culturala europeana, o capitala culturala care va face ca toata Europa sa priveasca Romania prin oameni, prin cultura, prin sufletul sibienilor. Veti fi cartea de vizita a Romaniei pentru un an de zile in Europa", a mai afirmat Basescu.

Dupa mai vechiul "Sa traiti bine!", pe care l-a aruncat catre multime de doua ori, seful statului a dat si un termen pentru ziua cand sloganul va deveni realitate. Daca Silviu Brucan estima in 1990 ca romanii vor avea nevoie de 20 de ani pentru a invata democratia, Basescu a estimat ca perioada la sfarsitul careia Romania va fi o tara dezvoltata se va intinde pe 15-20 de ani. "Este adevarat, mai avem un drum lung, care inseamna dezvoltarea noastra de acum inainte, un drum care va dura 15 - 20 de ani. Dar pana vom ajunge acolo unde trebuie sa ajunga Romania peste 15 - 20 de ani, un lucru este sigur: ca incepand de azi, noua tuturor ne este garantat mai binele", a anuntat presedintele.

Cum acesta incalzise publicul inca de la inceputul discursului, cand si-a aruncat pardesiul catre membrii delegatiei, maestrul bailor de multime a cucerit audienta cand a declarat ca: "Nicaieri nu ma simt mai bine decat intre oameni. Daca as putea, mi-as aseza un birou chiar aici sau in fiecare capitala de judet". Apoi a dat ordin jandarmilor sa indeparteze gardul de protectie dintre scena si public si a intrat in multime alaturi de sotia sa refuzand sa mearga pe culoarul oficialilor asigurat de SPP. Timp de un sfert de ora, Basescu a dat mana cu toti cei care i-au iesit in cale.

Tariceanu a fost sorcovit

In schimb, premierul Tariceanu nu a avut parte de aceeasi primire festiva, dimpotriva. Au fost destul de multi cei care l-au huiduit pe primul-ministru. Cel mai placut moment pentru acesta si pentru sotia sa a fost dupa vizita la Muzeul Bruckental cand au parcurs pe jos orasul pana la sala in care s-a desfasurat concertul Filarmonicii Natiunilor. Pe drum au fost salutati de trecatori care le-au urat "La multi ani!", iar un copil de 4 ani, insotit de mama lui, a tinut sa-i sorcoveasca. Conform traditiei, sotii Tariceanu l-au ascultat si i-au daruit niste bani.

Pe langa spectacolul muzical si pirotehnic din Piata Mare, festivitatile au cuprins si inaugurarea sediului renovat al Bibliotecii Astra. Oficialii s-au confruntat cu o pana de curent electric chiar in momentul cand trebuia sa inceapa ceremonia. De altfel, aceasta a inceput in bezna, dar pana la urma situatia a fost remediata. "Intr-un fel, a fost insa bine deoarece asa ne putem da seama de diferenta dintre intuneric si lumina", a comentat "cu profunzime" directorul bibliotecii, remarca ce a provocat replica seaca a lui Basescu: "Acum mi-am dat seama". Presedintele si premierul s-au intalnit din nou la Sala Thalia, unde a avut loc concertul Filarmonicii Natiunilor, orchestra care reuneste muzicieni din 40 de tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.