Seful statului anunta serviciile de informatii ca trebuie sa trimita CNSAS toate dosarele fostei Securitati inainte de 1 ianuarie 2007. Si ca pe 28-29 decembrie va verifica personal daca acest lucru s-a intamplat.

Intr-un interviu dat publicitatii in prima zi de Craciun, Traian Basescu a declarat ca "este inacceptabil ca acest proces sa nu se incheie pana la momentul aderarii Romaniei". "Am avut o dorinta: sa intram in Uniunea Europeana curati", a adaugat el. Presedintele reia astfel anuntul pe care l-a facut in 20 decembrie, la finalul sedintei CSAT, cand a declarat ca dosarele fostei Securitati vor fi predate de SRI si SIE la CNSAS inainte de sfarsitul anului, asa cum s-a stabilit in urma cu cateva luni.

Basescu a precizat atunci ca, daca CNSAS nu va avea suficient spatiu de depozitare, dosarele vor fi inventariate si plasate in depozitul de la Popesti Leordeni, pentru ca "macar sa fie iesite de la servicii". Potrivit aceleiasi surse, SRI si SIE mai au de predat aproximativ 1 kilometru de dosare. Dar si ca in ultima vreme SRI si CNSAS au avut in fiecare zi sedinte ale Comisiilor paritare in cadrul carora se negociaza declasificarea dosarelor tinute secrete pana la decizia din vara a CSAT, din luna iulie, cea care a stabilit ca toate dosarele politicienilor trebuie desecretizate. Presedintele Consiliului, Claudiu Secasiu, nu este convins ca termenul de 31 decembrie va putea fi respectat.

Dupa sedinta CSAT din 20 decembrie, el a declarat ca, in ciuda vitezei cu care SRI si a SIE au predat dosare in ultima vreme, procesul de transferare a arhivei Securitatii va continua si in 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.