Olli Rehn, comisar pentru extindere, l-a avertizat pe Tariceanu ca lupta cu coruptia va fi atent monitorizata

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, i-a cerut primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare, sa intervina in dezbaterea din Senat a Legii ANI, astfel incat legea sa fie adoptata in varianta nemutilata, nu in cea in care a fost adoptata de Camera Deputatilor.

Tariceanu a primit scrisoarea de la Rehn in 14 decembrie. in acest document, comisarul european ii cere premierului "sa-i convinga pe membrii parlamentului sa dea un semn pozitiv UE", in sensul adoptarii Legii ANI de catre Senat. "Suntem preocupati de faptul ca proiectul de lege, asa cum a fost amendat de Camera Deputatilor, a eliminat anumite prevederi-cheie, mai cu seama eliminarea completa a verificarii directe a bunurilor si a potentialelor conflicte de interese", arata Rehn in scrisoarea sa.

O alta prevedere, a carei eliminare ingrijoreaza Comisia Europeana, este cea care limiteaza accesul inspectorilor ANI doar la informatiile publice privind depozitele bancare sau dosarele fiscale ale demnitarilor. in Camera Deputatilor s-a respins prevederea initiala ca inspectorii ANI sa poata avea acces la toate informatiile, inclusiv cele pastrate confidentiale prin secretul bancar. O alta nemultumire a Comisiei este supunerea ANI controlului parlamentar, astfel ca, este de parere Olli Rehn, "agentia isi pierde independenta necesara"


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.