Primarul Sectorului 5 Daniel Marian Vanghelie risca sa starneasca un scandal international. Devenit mai nou "marca" PSD, primarul are o datorie de aproape patru miliarde de lei catre S.C. ESTADE GRUP SRL, reprezentant al MTV Romania.

Conform acordului de parteneriat incheiat intre firma cu pricina si Primaria Sectorului 5, reprezentata de Daniel Marian Vanghelie, in calitate de primar, s-a realizat spectacolul "Sarbatoarea muzicii - premiile muzicale romanesti", in data de 22 aprilie 2004. Adica in preajma alegerilor locale, cand Vanghelie a candidat pentru al doilea mandat la sefia Sectorului 5. Conform documentului, organizatorii se angajau sa asigure publicitatea si promovarea evenimentului in mass-media, mentionand expres implicarea Primariei Sectorului 5. Potrivit acordului, Primaria sectorului 5 se angaja sa vireze prin ordin de plata suma de 3.900.000.000 lei, TVA inclus, catre firma mentionata, in baza facturii emise de catre aceasta, reprezentand contravaloarea serviciilor angajate prin intermediul acesteia: inchiriere scena, sonorizare, lumini, tiparirea afiselor, a invitatiilor, a fly-erelor, productia si regia evenimentului, onorariile artistilor (interpreti, orchestra, dansatori etc., inclusiv deducerile legale aferente).

"Cresterea notorietatii primariei"

Concertul a avut loc, promovarea, inclusiv pe postul MTV Romania a primariei si a primarului, de asemenea. Tot anul trecut, la registratura primariei s-a inregistrat o adresa din partea S.C. ESTADE GRUP SRL (nr. 17.599 din 10.05.2004) prin care directorul general Adrian Anghel aminteste: "Va putem confirma pe aceasta cale ca intreaga activitate de promovare a spectacolului "Sarbatoarea muzicii - premiile muzicale romanesti" a avut drept efect cresterea notorietatii Primariei Sectorului 5 in randul tineretului. Eforturile depuse pentru pregatirea si realizarea evenimentului precizat mai sus au implicat participarea unui mare numar de firme, persoane angajate si agentii de management in domeniul show-biz-ului.

Numai cheltuielile inregistrate in contabilitate au depasit suma de 200.000 USD, fara a mai lua in seama costurile indirecte determinate de asigurarea confortului maxim pentru artistii straini si invitati. Considerand ca spectacolul, in sine, a fost un succes si ca partile si-au indeplinit, in mod onest, obligatiile, apreciem ca, nici sustinerea cheltuielilor, de catre S.C. ESTADE GRUP SRL, si nici reusita evenimentului nu s-ar fi putut realiza fara convingerea ca Primaria Sectorului 5 ne va sustine cu suma de 3,9 miliarde de lei, incluzand TVA, convenita prin Acordul de Parteneriat nr. 14262/15.04.2004".

MTV de la Londra se sesizeaza

Nota a ramas fara raspuns. Asa ca in 27 iulie 2004, Christina Bade, reprezentantul Canalului MTV Europa (MTV NETWORKS EUROPE), cu sediul la Londra, ii adreseaza o scrisoare "excelentei sale, domnul Marian Daniel Vanghelie" (vezi facsimil) cu urmatorul cuprins: "Stimate domn, ne-a fost adusa in atentie o problema referitoare la o plata extrem de intarziata pe care administratia dumneavoastra o are de executat catre sucursala noastra MTV din Bucuresti, Romania.

Din cate stim noi, dumneavoastra ati sprijinit cu generozitate Premiile MTV din acest an, lucru pentru care dorim sa va multumim. Din pacate, se pare ca, desi MTV Romania si-a indeplinit indatoririle in ceea ce priveste promovarea dumneavoastra ca sustinator si partener al evenimentului, departamentul de contabilitate al Primariei a ignorat plata catre biroul nostru. Dupa cum am fost informati, MTV Romania a platit deja TVA-ul aferent catre Guvern, cu toate ca plata nu a fost efectuata inca. Dorim sa va anuntam ca rezolvarea acestei probleme este foarte importanta pentru ca MTV Romania sa aiba o situatie contabila corecta si la zi. In speranta unei rezolvari rapide a acestei situatii unice in registrele noastre contabile, dorim sa va asiguram de sprijinul nostru."

Practicile din primarie

Intreaga documentatie a ajuns zilele trecute la Comisia de buget-finante a Primariei Sectorului 5 in speranta ca situatia se va rezolva. Presedintele Comisiei, Tatiana Croitoru, este insa in imposibilitatea de a face ceva. "De opt luni de zile de cand activez in calitate de consilier al Primariei Sectorului 5 nu s-a facut nimic pentru cetateni. Practica instituita de primarul Vanghelie este una totalitara, in dispretul legilor tarii.

Singura prioritate a acestuia este sa submineze autoritatea Consiliului local, cel care raspunde, conform legii, in fata cetatenilor pentru modul in care administreaza treburile gospodaresti ale sectorului. Nu ma mira ca astfel de contracte ca cel prezentat nu sunt respectate", ne-a precizat Croitoru. Ea spune ca, desi este presedintele Comisiei de buget-finante, nu cunoaste bugetul primariei pe anul in curs. "Acesta a fost adoptat in cadrul unei sedinte de Consiliu din 24 decembrie 2004, seara, la care au participat doar primarul si consilierii care-i sunt fideli. In plus, bugetul a fost trecut la capitolul diverse", a completat Tatiana Croitoru, care a mentionat ca nu a participat la sedinta din ajunul Craciunului fiind convocata, ca si ceilalti colegi din Alianta PNL-PD telefonic, pe 23 decembrie seara.

"Or, conform Legii 215/2001, sedintele de Consiliu local se convoaca in scris cu cinci zile inainte pentru sedintele ordinare si cu trei zile inainte pentru cele exceptionale. De altfel, este o practica a lui Vanghelie de a face acest lucru. In plus, tot legal, toti consilierii trebuie sa primeasca, in acelasi termen, ordinea de zi a sedintelor si proiectele care urmeaza a fi discutate. Noi nu le vedem nici macar dupa ce au fost adoptate, in lipsa noastra. Suntem nevoiti, desi potrivit aceleiasi legi avem dreptul la informare nelimitata in cadrul primariei, sa depunem cereri prin registratura sau sa invocam prevederile liberului acces la informatii pentru a obtine ceea ce s-a adoptat.

Si atunci, raspunsul pe care-l primim este ca nu exista posibilitati de multiplicare", a completat Tatiana Croitoru. Este hotarata, alaturi de ceilalti doisprezece colegi, sa declanseze o actiune in instanta impotriva primarului. "Nu mai putem suporta bataia de joc si dispretul, injuriile care ne sunt adresate in cazul in care luam parte la sedintele de Consiliu. Am adresat memorii nenumarate la Prefectura Capitalei si asteptam un raspuns in acest sens, a completat Tatiana Croitoru. De altfel, aceleasi critici la dresa primarului au fost adunate in cadrul unui protest, de catre totii consilierii Aliantei PNL-PD din cadrul Primariei Sectorului 5.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.