Guvernul a elaborat directiile strategice referitoare la dinamica Romaniei de la 1 ianuarie 2007. Numai ca, pana acum, strategia post-aderare, la elaborarea careia autoritatile au lucrat mai multe luni, contine aproape integral principii si prevederi generale de reforma in domeniile economic si social enuntate deja de guvern, fara masuri concrete de realizare a obiectivelor. in plus, de-abia de acum incolo incepe dezbaterea publica, pe baza careia se va cristaliza forma finala a documentului.

In cele 30 de pagini ale Strategiei Romaniei de post-aderare pentru perioada 2007-2013, au fost insiruite, la modul general, prioritatile de actiune ale Romaniei dupa aderarea la UE, in care se regasesc multe dintre masurile anuntate de oficialii de la Bucuresti inca de la inceperea negocierilor cu UE. Sunt reluate obiectivele de dezvoltare a infrastructurii, de finalizare a reformelor in administratie si justitie si de continuare a investitiilor in sectorul energetic, fara sa fie uitata cresterea competitivitatii produselor agricole romanesti.

Nici in ceea ce priveste combaterea coruptiei nu sunt prezentate masuri concrete, ci doar aceleasi principii generale de crestere a transparentei institutiilor publice, identificare a zonelor vulnerabile si "crestere a nivelului de integritate si rezistenta la coruptie al administratiei publice", fara ca autoritatile sa sugereze si modul in care administratia ar putea reusi acest lucru. Finalizarea pana in 2013 a lucrarilor deja contractate pentru autostrazi si adoptarea monedei euro (in 2012-2014) - masuri de asemenea cunoscute - sunt singurele termene concrete pentru realizarea obiectivelor prezentate in document.

Odata incheiat procesul de integrare, autoritatile precizeaza in document ca Romania va avea o pozitie rezervata fata de extinderea UE si va sustine ca statele candidate trebuie sa respecte cu strictete conditiile impuse, fara a urmari totusi sa blocheze aderarea acestora. Documentul, pe care guvernul s-a grabit sa il finalizeze si care a fost deja trimis partidelor parlamentare spre consultare si dezbatere, va constitui cadrul strategic al politicilor publice si actiunilor guvernamentale aplicate in perioada 2007-2013.

Planul de bataie

Premierul Tariceanu a numit principalele directii de actiune ale Romaniei pentru urmatorii sase ani. "Este prioritara acum omologarea si punerea in aplicare la nivel national a Strategiei post-aderare, pentru reducerea decalajelor fata de tarile avansate economic din UE si pentru modernizarea de ansamblu a societatii romanesti", a afirmat seful executivului.

Premierul Tariceanu a aratat ca in Strategia post-aderare si-a propus sa includa cu claritate ce inseamna geografia economica europeana a tarii in urmatorul deceniu, sa stabileasca ce tip de capitalism se doreste in Romania si ce fel de politica publica este necesara in acest scop, sa proiecteze ce inseamna modernizarea constructiei institutionale a Romaniei, pentru a fi deplin compatibila cu constructia europeana, precum si o mai buna strategie de realizare a programelor cu finantare europeana si programarea cu succes de fonduri bugetare. Premierul a facut de asemenea referire la profilul Romaniei in competitia de valori de la nivelul Uniunii. "Cuvantul-cheie si linia strategica pentru anii urmatori este competitivitatea. Aceasta este acum cea mai acuta exigenta pentru economia noastra", a precizat Tariceanu.

Dezbaterea generala

Premierul Calin Popescu Tariceanu a invitat partidele politice la o dezbatere publica pe tema Strategiei post-aderare. La sedinta comuna solemna a Camerei Deputatilor si Senatului consacrata aderarii Romaniei la UE, Tariceanu a spus ca documentul definitivat va lua in considerare propunerile pe care le vor formula reprezentantii formatiunilor politice, precum si societatea civila. "Va invit la o dezbatere onesta asupra Strategiei Romaniei pentru perioada post-aderare. La nivelul guvernului, am elaborat deja acest document, dar vrem sa il promovam doar dupa ce il supunem unei dezbateri publice, la care sa participe si sa isi aduca contributia puterea, opozitia si societatea civila. Documentul a fost transmis chiar astazi liderilor partidelor parlamentare spre analiza. Sper sa incepem anul 2007 printr-un consens asupra directiei strategice pe care o va urma Romania in Uniunea Europeana", a declarat Tariceanu.

Cod rosu pentru afacerile europene

Leonard Orban, Comisarul european pentru Multilingvism, a atras atentia politicienilor de la Bucuresti sa adopte de urgenta "sistemul de gestionare a afacerilor europene". "Romania va trebui sa inteleaga ca avantajele sunt mari odata cu intrarea in UE, dar sa se inteleaga foarte clar ca avantajele pot fi maximizate prin actiuni inteligente, actiuni profesioniste, prin responsabilitate politica, sau, dimpotriva, se poate ca aceste avantaje sa ramana relativ limitate", a declarat Leonard Orban in prima sa conferinta in tara de cand a fost confirmat in functie de catre Parlamentul European.

El a cerut in acest sens adoptarea "cu maxima urgenta" a unei decizii privind sistemul de gestionare a afacerilor europene, atat la nivel guvernamental, cat si la nivel parlamentar. Comisarul european a condamnat totodata lipsa dezbaterilor pe teme europene, absolut necesara in opinia sa pentru ca Romania sa beneficieze la maximum de avantajele statutului de membru al Uniunii Europene. "Sunt cateva elemente esentiale care trebuie sa fie decise, si, din pacate, constat cu mare regret ca dezbaterea pe teme europene lipseste aproape cu desavarsire", a precizat Leonard Orban.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.