Cat va mai rezista guvernul minoritar condus de Tariceanu?

Democratii s-au saturat de scandalurile interminabile din PNL. Rand pe rand mai-marii democrati in frunte cu Emil Boc, in ciuda declaratiilor oficiale, la presiunea filialelor judetene sunt decisi sa "clarifice" raporturile cu colegii liberali de Alianta. Alegerile pentru Parlamentul European reprezinta un test mai mult decat important pentru scena politica romaneasca. Desi liderii PD au lasat sa se inteleaga ca ar lua in calcul eventualitatea unei candidaturi comune cu PNL pe listele pentru PE, situatia nu pare a sta deloc asa. Cristian Radulescu, Cezar Preda, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Sorin Frunzaverde au adus grave acuze liderilor liberali, acuzandu-i ca prin scandalurile din partid aduc grave prejudicii Aliantei, si indirect PD.

Doar infiintarea Partidului Liberal Democrat in ianuarie si crearea unui mare pol de centru-dreapta, la care sa participe si democratii, ar parea ca ii impiedica pe lioderii PD sa forteze, pe fata anticipatele. Insa, la presiunile filialelor judetene, conducerea PD este nevoita sa cedeze si sa comunice colegilor de Alianta ca aleg optiunea participarii pe liste separate la alegerile pentru PE. Insusi Emil Boc, deranjat de faptul ca partidul sau a fost acuzat ca minte in privinta dorintei de a declansa anticipatele, l-a somat pe Tariceanu: "Da-ti demisia si vom accepta anticipatele".

"Daca voi nu ne vreti, nici noi nu va vrem..."

Nici chiar propunerea avansata de liberali, care in ciuda presiunilor "radicalilor" din partid, au acceptat o paritate de 1 la 1 pe viitoarele liste pentru PE nu este agreata de democrati, care in urma unor sondaje comandate de liderii PD, devanseaza clar PNL cu o cota de 2,5 la 1. Un alt motiv al supararii democratilor este acela ca platformistii, nimeni altii decat cei care au fost la originea infiintarii Aliantei, sunt tratati ca niste "dusmani publici ai PNL". In replica, liberalii se declara deranjati de " dualismul" PD si considera ca eventualitatea prelungirii protocolului Aliantei reprezinta un "act sinucigas" pentru PNL, care astfel risca sa ramana la un scor electoral ingrijorator. Mai mult, faptul ca PD anunta fara retinere ca va colabora cu noul PLD ii irita la maximum pe liberali, care considera situatia inacceptabila.

Potrivit unor surse din Alianta, in cazul in care PD va anunta oficial ca va candida pe liste separate la alegerile pentru PE, acest pas reprezinta, practic, sfarsitul Aliantei D.A. "Democratii vor forta schimbarea raportului de forte, iar radicalii de la noi din partid (n.r. -PNL), nu vor accepta situatia", ne-a precizat unul dintre liderii liberali, care sustine ca cel mai tarziu in februarie Alianta va inceta sa mai existe.Interesant este faptul ca vicepresedintele PD, Cezar Preda, a precizat, transant ca formatiunea din care face parte este pregatita pentru o candidatura separata la alegerile pentru PE.

Scandaluri, tensiuni, orgolii...

Nu putem sa nu reamintim ca inca de la inceputul infiintarii Aliantei D.A., dar mai ales dupa intrarea la guvernare, tensiunile dintre celor doua partide s-au amplificat pe zi ce trece. Divergentele s-au acutizat vizibil, in conditiile in care la nici trei saptamani de la instalararea la Palatul Victoria a Cabinetului Tariceanu, presedintele Traian Basescu a militat pentru renuntarea la "solutia imorala" PC si pentru declansarea alegerilor anticipate, singura solutie pentru a pune bazele unei coalitii guverenamentale stabile si eficienta.

Imediat, democratii s-au raliat dorintei prezidentiale in timp ce liberalii au respins vehement aceasta varianta politica, motivand ca "Romania nu are nevoie de instabilitate politica" pe drumul aderarii la Uniunea Europeana. O a doua tema care a creat neintelegeri intre PD si PNL a fost reprezentata de necesitatea fuziunii dintre cele doua partide. Fuziunea agreata de Emil Boc si colegii sai a fost , de asemenea, respinsa de partidul condus de Calin Popescu Tariceanu.

Practic, democratii ar fi dorit ca noul partid creata in urma fuziunii sa adere la Partidul popular European, in timp ce liberalii doresc ca PNL sa ramana in ALDE. Retragerea trupelor romanesti din Irak, propunere avansata de PNL a declansat un nou scandal in Alianta, in contextul in care atat seful statului, cat si PD, au considerat inacceptabila aceasta varianta. Scandalul s-a lasat si cu "victime", ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, fiind revocat din functie.

Noua strategie post-aderare a Aliantei a provocat, cum era de asteptat de altfel, noi divergente intre PD si PNL, fiecare partid incercand sa-si impuna propriile puncte de vedere asupra acestei document.Nu putem omite nici scandalul numirii noului ministru al Economiei si Comertului, scandal care a fost finalizat doar la interventia ferma a presedintelui Basescu sau nemultumirea PD de rezultatul negocierile purtate la Palatul Victoria intre premierul Tariceanu si liderul PC, Dan Voiculescu, pe marginea sustinerii proiectului de buget pe 2007.

Chiar si liderii PD si cei ai PNL nu dau, in ciuda declaratiilor oficiale, guvernului minoritar condus de Tariceanu o viata prea indelungata. Probabil, Bugetul a trecut insa anuntata motiune de cenzura a PSD care va fi depusa, cel mai probabil la inceputul lunii februarie, reprezinta un examen aproape imposibil de trecut pentru actualul Cabinet.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.