Sustine purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu

- Domnule Diaconescu, PSD a prezentat miercuri in Parlament strategia post-aderare. Era nevoie de acest document?

- Este, in opinia noastra, un text care contribuie la pozitionarea Romaniei in zona europeana si asigura obiectivul general-central al oricarui stat membru al Uniunii Europene si anume convergenta economica si politica cu celelalte state membre ale U.E. Prin aceasta strategie, dorim sa asiguram conditiile interne propice pentru a realiza un echilibru intre costurile aderarii si beneficiile acestui proces si ca Romania sa participe la viata interna a Uniunii Europene, nu ca un stat de mana a doua, ci ca un contribuitor real la Uniunea Europeana. Strategia noastra se concentreaza pe domeniile care vor face obiectul monitorizarii, dupa 1 ianuarie 2007, si anume piata interna, justitie si agricultura. Credem ca textul nostru acopera dimensiunile de asteptare si standardele pe care Romania trebuie sa le atinga incepand de anul viitor.

- Mircea Geoana a anuntat ca veti depune o motiune de cenzura in februarie si ca va lupta prin toate mijloacele pentru a inlatura actuala guvernare. Concret, in ce constau aceste mijloace si care va fi tema motiunii?

- Deocamdata, PSD nu a elaborat o strategie punctuala pentru inlaturarea actualului guvern, dar sunt doua probleme extrem de importante pentru Romania pe care, in mod clar, trebuie sa le abordam inca din prima sesiune parlamentara din 2007. In primul rand, actul de guvernare al Romaniei este, in acest moment, blocat, in conditiile unor lupte fara precedent, lupte care se dau nu numai intre partidele aflate la putere, dar si in interiorul acestora. Aceasta situatie, care genereaza instabilitate, trebuie sa-si gaseasca rezolvarea. In al doilea rand, este vorba despre societate si nivelul de trai. De exemplu, majorarea preturilor, in special in domeniul energiei, va afecta o buna parte din populatie. Este obligatia noastra, ca partid social-democrat, sa incercam sa oferim o solutie pentru aceasta criza. Aceste doua teme, extrem de acute, ne obliga sa avem o actine politica determinanta. Nu stiu daca vom avea sustinerea necesara in Parlament, vom vedea la momentul respectiv.

- In ce relatii sunteti cu membrii viitorului PLD, in conditiile in care voturile acestora sunt cruciale pentru rasturnarea guvernului?

- Nu avem nici o relatie cu membrii PLD. Deocamdata, ceea ce se intampla in PNL este rezultatul unui conflict intern, nu avem un alt partid, in afara celui liberal, ca reprezentare parlamentara. Nu este suficient ca PSD sa intre ori intr-o relatie de colaborare, ori sa respinga orice fel de dialog. Lucrurile sunt inca foarte neclare, nu avem deocamdata nici un proiect in legatura cu aceasta platforma autointitulata liberala. Pana in acest moment, nu au fost discutii sau negocieri intre PSD si PLD.

- Este PSD pregatit pentru alegeri anticipate? Cand le vedeti realizabile?

-Consider ca, in conditiile actuale, alegerile anticipate sunt o problema delicata, si asta deoarece presupun o procedura complicata. Cred ca interesul fiecarui partid de pe scena politica romaneasca este, sau ar trebui sa fie alegerile din 13 mai, pentru Parlamentul European. Nu cred ca exista vreun partid care sa sustina aceste alegeri sau sa le vrea realizabile in aceasta iarna. Probabil ca ele vor avea loc abia in toamna anului viitor, dupa ce se vor limpezi lucrurile in legatura cu candidaturile pentru Parlamentul European. PSD nu respinge ideea de anticipate, dar, personal, nu cred ca vor avea loc prea curand.

- Cum apreciati activitatea PSD la sfarsit de an?

- Acestea sunt, dupa parerea mea, niste aspecte complexe. Am facut lucruri bune, am mai si gresit, e normal sa fie asa, un bilant exclusiv pozitiv nu cred ca ar face nici un partid de pe scena politica romaneasca.

In ceea ce priveste organizarea interna, cred ca principala bila alba ar merita-o cei care au asigurat unitatea si coeziunea partidului in momente de criza, si aici l-as numi chiar pe presedintele partidului, Mircea Geoana. O bila mai putin alba cred ca ne-as acorda-o noua, adica membrilor partidului care, din diverse motive, nu am reusit sa atingem, in 2006, standardele impuse de PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.