Senatorul liberal Norica Nicolai a declarat, ieri, ca Legea privind infiintarea ANI va intra in dezbaterea Comisiei juridice in timpul vacantei parlamentare, pe 22 ia-nuarie, iar legile sigurantei nationale vor fi discutate, tot de la acea data, la Comisia de aparare. Legea ANI este blocata la Comisia de specialitate a Senatului de mai bine de doua luni, dupa ce a fost golita de continut in Camera Deputatilor, iar presedintele Basescu le-a cerut parlamentarilor sa urgenteze adoptarea acesteia, sugerand ca acest lucru ar trebui facut pana la finele acestui an."Legea ANI este prevazuta pentru 22 ianuarie sa fie abordata in Comisia juridica", a declarat Norica Nicolai, care a precizat ca, pana la aceasta data, niciun grup parlamentar nu a depus amendamente pe marginea actului normativ, insa timpul nu este pierdut.

Potrivit senatorului liberal, Comisia juridica va lucra doua saptamani, iar cea de aparare o saptamana. Norica Nicolai a afirmat ca, din punctul de vedere al grupului PNL, Legea ANI va primi raport favorabil. Pe marginea acestui act normativ au fost sesizate, pentru raport si aviz, Comisia juridica si cea pentru drepurile omului. Legea ANI a suferit modificari considerabile in momentul dezbaterii sale in Camera Deputatilor, reprezentantii PRM, PC si PSD, cu sprijinul UDMR opunandu-se variantei trimise de la Guvern. Legea a fost obiectul unor dispute si in cadrul Guvernului, unde a stat mai multe de sase luni, fiind adoptata la o sedinta prezidata de presedintele Traian Basescu.

Legea ANI a fost soicitata in mod expres de Uniunea Europeana, iar presedintele Basescu a afirmat, miercuri, la sedinta solemna dedicata integrarii, ca membri ai Consiliului European au sugerat ca Romania a incetinit ritmul reformelor dupa ce a fost sigura ca va deveni membra a UE in 2007."Asteptam si legile securitatii sa intre in dezbateri", a mai spus Norica Nicolai.

Declaratia sa indica o graba in atitudinea senatorului care face parte din comisiile de aparare si de control SIE, in privinta dezbaterii asupra legilor si-gurantei nationale, care, de asemenea, sunt blocate din cauza absentei unui acord intre presedintele Basescu si PNL inca din primavara. Seful statului a anuntat ca legile sigurantei, in forma trimisa de guvern, necesita modificari si a precizat ca nu va ceda in fata unor "elogii ieftine" in favoarea transparentei, deoarece "serviciile de informatie ale unei tari nu pot lucra ca niste ONG-uri".

Legile sigurantei au fost trimise de la Presedintie la Guvern, dupa ce PNL s-a exprimat critic la adresa formei propuse de Palatul Cotroceni, considerand-o - in unele aspecte - nedemocratica. Apoi, dupa cinci luni, Guvernul a adoptat legile sigurantei, insa cu modificari substantiale. In acest moment, ele se afla la CSAT, unde urmeaza negocieri intre Basescu si PNL pentru un compromis. Abia dupa ce sunt avizate de CSAT legile sigurantei nationale pot merge la Parlament pentru intrarea in procedura de adoptare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.