Motiunea simpla "Opriti privatizarea CEC" a fost initiata de 44 de senatori PSD si PRM. In plen insa, demersul nu a mai fost sustinut nici macar de toti semnatarii, intrucat s-au inregistrat 50 de voturi "impotriva" si 37 de voturi "pentru". Respingerea motiunii era previzibila, intrucat reprezentantii PC au anuntat inainte de dezbateri ca de data asta vor fi alaturi de coalitie. Motiunea simpla are doar un caracter de recomandare adresata Executivului.

PSD si PRM au cerut suspendarea privatizarii CEC, dar si ca banca sa fie condusa de un Consiliu de Administratie, din care sa faca parte trei specialisti din domeniul financiar-bancar, un reprezentant al patronatelor, unul al sindicatelor, unul din partea pensionarilor si alti doi reprezentanti ai societatii civile.

Principalul argument al initiatorilor este acela ca "milioane de depunatori au primit o dobanda mai mica decat cea normala pentru economiile lor, contribuind astfel la dezvoltarea CEC si a economiei nationale". "De aceea, milioanele de romani depunatori la CEC considera ca banca le apartine, oferind siguranta sumelor depuse", se arata in textul motiunii. Un alt argument a fost acela ca mai multe ONG-uri au spus ca privatizarea CEC nu este necesara si nici oportuna, iar aceasta banca ar trebui sa ramana in patrimoniul national, asa cum se intampla cu institutii similare din alte tari.

"O banca a populatiei"

In timpul dezbaterilor, senatorii PRM si PSD au lansat ideea ca privatizarea ar insemna de fapt desfiintarea CEC. "Vrem ca la momentul aderarii Romaniei la UE sa nu mai ramana nicio casa de economii functionala in tara?", a intrebat senatorul PSD Viorel Stefan. Reprezentantul PRM, Carol Dina, a solicitat Executivului sa se gandeasca la interesele populatiei si sa pastreze CEC drept "o banca a populatiei, cu capital public si privat".

In opinia lor, privatizarea sistemului bancar romanesc a generat pierderi "mai mult decat susbstantiale" la nivelul BNR, care a devenit un consumator de fonduri publice, iar in anul 2005 a inregistrat o pierdere din operatiuni de peste 31.000 de miliarde de lei vechi.

"Demers populist si demagogic"

Reprezentantii coalitiei au sustinut ca demersul este unul "populist" si "demagogic", iar textul motiunii aminteste de discursul anilor '90.

Ei au spus ca datele prezentate de opozitie nu reflecta realitatea, intrucat CEC are un management deficitar si iese pe piata cu o gama restransa de produse.

"Nu va fi vanduta pe nimic"

Prezent la dezbateri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca o banca de calibrul CEC nu va fi vanduta pe nimic.

El a explicat ca privatizarea este necesara pentru cresterea rentabilitatii si se va face doar in anumite conditii: cumparatorul sa aiba un capital de cel putin 1,5 miliarde de euro si sa ofere o suma apropiata de valoarea reala a CEC.

Ofertele financiare imbunatatite pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni vor fi depuse pana maine dimineata, la ora 8:00. Ofertele vor fi deschise imediat dupa termenul limita si va fi anuntata suma cea mai mare, pretul fiind singurul criteriu de departajare.

In faza finala a privatizarii CEC s-au calificat National Bank of Greece si OTP Ungaria.

Insa daca ofertele financiare primite sunt considerate nesatisfacatoare, potrivit strategiei de privatizare, autoritatile au dreptul sa opreasca oricand procesul de privatizare.

Infobox

Statul, unicul actionar al CEC, a decis sa vanda 69,9% din actiuni. In acest pachet este inclusa si cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea, si a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vanzare. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.