Nimeni nu va fi exclus din partid pentru delicte de opinie

Partidul Liberal Democrat se pregateste sa intre in legalitate. Liderii Grupului de initiativa pentru constituirea PLD au strans deja peste 40000 de semnaturi din intreaga tara, pe primul loc figurand judetele Neamt, Valcea si Suceava, urmate de Bucuresti. Potrivit deputatului independent Mona Musca, PLD si-ar putea depune actele de infiintare chiar in ianuarie, urmand ca, in cel mai scurt interval posibil, structura de conducere sa fie desemnata in cadrul primului Congres.

Liderii Grupului de initiativa, format din Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur si Mona Musca, s-a intalnit, ieri, pentru prima oara, la hotelul Hilton din capitala, cu coordonatorii grupurilor judetene. Pe agenda reuniunii platformistilor au figurat principiile si directiile de organizare ale viitorului partid, precum si stabilirea statutului. Potrivit initiatorului platformei liberale, Theodor Stolojan, "PLD va fi un altfel de partid, care va face un nou mod de politica"- cu referire directa la aderararea Romaniei la Uniunea Europeana. Stolojan a tinut sa precizeze ca PLD "nu are nevoie sa faca un guvern din umbra" deoarece "pe noi nu ne mai intereseaza azi Partidul National Liberal- stim ca se duce de rapa.

In context, Stolojan a amintit ca nici unul dintre initiatorii PLD "nu e un frustrat - cu totii am avut o functie clara" si a calificat zvonurile privind fuzionarea PLD cu PD drept "manipulari lansate de subterana oligarhica, deranjata de aparitia acestui partid". Acesta a precizat ca PLD se considera partenerul real al Partidului Democrat, impreuna cu care va colabora si milita pentru "formarea acelui pol de centru-dreapta, in care fiecare partid sa-si pastreze identitatea." Potrivit lui Stolojan, in polul de centru-dreapta ar putea intra "eventual si curentul crestin-democrat"- cu referire la PNTCD.

Lansand un atac indirect la adresa liberalilor, Stolojan le-a reamintit ca initiatorii platformei "au luptat pentru Alianta DA, in timp ce liberalii care vorbesc azi, precum Ludovic Orban sau Crin Antonescu, in numele Aliantei, au fost impotriva ei." Senatorul Gheorghe Flutur a afirmat, la randul sau, ca, la numai 12 zile dupa anuntul infiintarii PLD, "avem grupuri de initiativa in toata tara, 8 senatori si 20 de deputati’’.

Conform acestuia, simpatizantii PLD au inceput elaborarea statutului, iar alegerea conducerii se va face prin vot uninominal, fara a se merge pe echipe si tandemuri. Functiile de conducere vor fi deschise fiecarui membru al partidului. In ceea ce priveste structura de conducere, partidul va avea un presedinte, un presedinte executiv si circa 7-14 vicepresedinti. PLD va pune accent pe comisiile de specialitate- coordonate de un vicepresedinte, va avea o Curte de onoare si arbitraj la nivel national si judetean.

Ca o premiera, una dintre aceste comisii se va ocupa de romanii din diaspora si relatiile europene. Principiile de functionare a PLD pleaca de la conceptul dublei comunicari, cu scopul declarat ca agenda electoratului sa coincida cu cea a partidului. Astfel, atat membrii PLD cat si simplii cetateni neafiliati politic vor putea prezenta proiecte de interes comunitar. Valeriu Stoica a tinut sa precizeze ca PLD vrea sa elimine "conflictele de interese" si "sa impiedice aparitiei retelelor clientelare".

In final, Gheorghe Flutur a tinut sa sublinieze ca nimeni nu va fi exclus din PLD nu vor avea loc excluderi datorate "delictelor de opinie", ci "vor avea loc numai autoexcluderi, daca cineva va incalca legea."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.