Liderii liberal democrati incearca sa ii atraga in PLD si pe consilierii locali sau judeteni ai PNL, chiar daca de dragul noului partid, acestia si-ar putea pierde functiile din consiliile judetene

Avocat de meserie, Valeriu Stoica s-a erijat in aparatorul consilierilor locali sau judeteni ai PNL care vor sa paraseasca barca liberala pentru a trece in cea a lui Theodor Stolojan.

Stoica ii asigura pe liberalii cu functii in consiliile judetene ca, daca isi pierd mandatul in urma adeziunii la PLD, vor putea invoca exceptia de neconstitutionalitate in procesele de contencios administrativ pe care le vor deschide, in mod individual.

" Deciziile administrative prin care se va constata ca va inceta calitatea de consilier local sau judetean pentru cei care adera la PLD ar putea fi atacate in contencios administrativ, iar in cadrul procesului respectiv se poate invoca exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale pe care s-ar intemeia deciziile respective", a declarat Valeriu Stoica.

Liderul PLD a tinut sa ii asigure pe acei consilieri PNL care doresc sa paraseasca partidul pentru a se alatura formatiunii fostului consilier prezidential Theodor Stolojan ca ii va apara "pro bono" .

Stoica sustine ca invocarea exceptiei de neconstitutionalitate este singura cale teoretic favorabila in viitoarele procese de contencios administrativ ale consilierilor locali sau judeteni care aleg PLD.

Totusi, ipoteza avocatului PLD nu poate fi deocamdata verificata, pentru ca Valeriu Stoica nu are cunostiinta de deschiderea unor asemenea procese.

Reactia liberalilor a fost una acida. Senatorul PNL Puiu Hasotti nu a ezitat sa-i raspunda liderului PLD, Valeriu Stoica.

" Diversiunile lui Valeriu Stoica sunt rezultatul mintii sale intortocheate si se stie deja ca are o serparaie la gura cum mai rar se intalneste", ne-a declarat senatorul liberal Puiu Hasotti.

Legea 249/2006 pentru modificarea si completarea Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali prevede ca mandatul de consilier local sau judetean inceteaza de drept in cazul pierderii calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales consilierul. Pierderea calitatii de membru de partid se face prin demisie sau excludere.

Razboiul din parlament

De altfel, razboiul dintre PLD si PNL se duce pe toate fronturile - si in plan local, dar mai ales in parlament. Ieri, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu, a declarat ca, in cazul in care platformistii lui Stolojan vor vota impotriva guvernului, inseamna ca vor vota cu opozitia, adica cu PSD si PRM. Voicu a spus ca legile vor trece in parlament si fara sustinerea platformistilor, dar ca ar fi o chestiune de corectitudine sa-si anunte sustinatorii si opinia publica daca vor sa faca o alianta cu opozitia.

"Platformistii trebuie sa se decida ce vor face. Indiferent de alegerea lor, va exista majoritate parlamentara. Se vede si din faptul ca Varujan Vosganian a fost validat de parlament, chiar daca votul a fost secret, sa devina ministrul Economiei si Comertului", a declarat Mihai Voicu, conform Mediafax.

Cert este ca intre platformistii lui Stolojan si PNL nu mai exista cale de impacare. Cu atat mai mult cu cat initiatorii PLD isi propun ca pana luni sa aiba 70.000 de semnaturi de sustinere pentru infiintarea partidului, dupa cum a declarat unul dintre "stalpii" de sustinere a miscarii lui Stolojan, fostul ministru Gheorghe Flutur. Senatorul spera ca pana la sarbatorile de iarna vor fi adunate 250.000 de semnaturi. Flutur a sustinut ca "exista un mare interes ca acest partid sa fie inscris cat mai repede".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.