Ministrul economiei Varujan Vosganian precizeaza, intr-un interviu acordat NewsIn, ca PNL nu a decis niciodata sa-i acorde sprijin lui Dan Voiculescu pentru primirea PC in randul liberalilor europeni, dar a admis ca au existat “sustineri colegiale, de tip lobby, pe coridoarele Uniunii Europene”

"Noi nu am decis niciodata in Partidul National Liberal sa-i dam sprijin lui Dan Voiculescu. Optiunea de a merge in grupul liberal a fost a domnului Dan Voiculescu si a partidului domniei sale. Noi in Partidul National Liberal, din punct de vedere institutional, nu am decis niciodata sa dam sustinere domnului Dan Voiculescu. Asta e un lucru pe care vi-l spun foarte raspicat", a declarat, recent, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, noul ministru al economiei, care este si purtatorul de cuvant al PNL.

Nefiind vorba de o sustinere institutionala primita de Voiculescu de la PNL, Vosganian nu se poate pronunta "in legatura cu sustineri informale, colegiale pe coridoarele Uniunii Europene, pentru ca astea sunt lucruri pe care nici nu le pot evalua, nici nu le pot explica".

Purtatorul de cuvint al Partidului National Liberal (PNL) are si o explicatie pentru lobby-ul pe care la-au facut unii liberali romani pentru Voiculescu, pe langa liberalii europeni: "Daca cineva a facut lobby pentru domnia sa (n.r.pentru Dan Voiculescu), s-a gandit poate ca in acest fel se sporeste miscarea liberala".Partidul Conservator este membru observator in cadrul ALDE, la recomandarea lui Calin Popescu Tariceanu, ales anul trecut vicepresedinte al Partidului Liberal European.Liberalii europeni nu au anuntat pana acum daca vor primi in randurile lor reprezentantii conservatorilor, in timp ce popularii europeni, curtati si ei o vreme de PC, au refuzat sa-i accepte si au afirmat asocierea cu partidul condus de Dan Voiculescu nu este potrivita din pricina trecutului liderului PC si a versatilitatii sale in materie de ideologii si aliante politice.In octombrie, Dan Voiculescu i-a transmis presedintelui ALDE, Graham Watson, ca forurile de conducere ale PC au decis ca europarlamentarii partidului sa adere si sa participe la lucrarile PE in grupul ALDE, desi nu exista inca un accept din partea liberalilor europeni.

Tot in octombrie, Voiculescu s-a intalnit cu seful ALDE - Graham Watson, cu care a stabilit un calendar al aderarii PC, cu drepturi depline, la grupul liberalilor europeni. De asemenea, Varujan Vosganian crede ca isi va regla problemele cu seful statului, facandu-si fiecare datoria si recapatandu-si astfel increderea unul in celalalt, ceea ce este posibil intrucat amandoi sunt "barbati in toata firea, doi barbati de stat".

"Domnul presedinte si-a exprimat acest punct de vedere (ca nu se numara printre sustinatorii sai, n.red.) intr-un cadru pe care l-a socotit potrivit, adica intr-un cadru festiv. Eu am raspuns. Suntem doi barbati in toata firea, doi barbati de stat, ne reglam lucrurile, pe vremuri oamenii si le regalu la duel, noi le reglam facandu-si fiecare datoria si recapatandu-ne increderea unul intr-altul, daca am pierdut-o intre timp", a declarat, recent, agentiei NewsIn, noul ministru al economiei.

PD nu se simte "angajat" in intelegerea PNL - PC

Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat ieri, la Bistrita, ca PD nu este parte a intelegerii facute intre liderii PNL si PC, Calin Popescu-Tariceanu si Dan Voiculescu, prin care conservatorii sa sustina in parlament proiectul de buget pe 2007. Oltean considera ca promisiunile facute de Tariceanu, a de a sustine anumite initiative legislative ale PC, trebuie sa fie analizate in prealabil de comisia de prognoza a Aliantei D.A., pentru a decide daca acestea sunt oportune si se pliaza pe programul de guvernare al PD-PNL."Partidul Democrat nu se simte angajat in aceasta intelegere si, numai in situatia in care comisia de prognoza si structurile de conducere ale Aliantei vor stabili ca se impune o revedere a punctului de vedere, aceste proiecte vor fi sustinute de PD", a precizat vicepresedintele PD.

Cu toate acestea, Oltean considera ca "orice vot care este adus saptamana viitoare in vederea adoptarii bugetului este un lucru binevenit" si saluta decizia PC de a sustine bugetul national.Mentionam ca liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a criticat, recent, rezultatul negocierilor dintre PC si premierul Tariceanu, in urma carora conservatorii s-au angajat sa voteze bugetul in schimbul promisiunii ca Guvernul sa ia in discutie, anul viitor conditiile fiscale ale PC.Intr-o declaratie acordata NewsIn, Radulescu a subliniat ca, in repetate randuri, in discutiile din Alianta si Coalitie, propunerile PC au fost respinse, atat din considerente politice, cat si tehnice, ca nefiind in interesul cetatenilor.

"In cazul in care o asemena promisiune a fost facuta de premier, este un bun exemplu al compromisurilor pe care un guvern minoritar trebuie sa le faca", a comentat liderul deputatilor PD. "Schimbarea parerii premierului e data de necesitatea de a trece bugetul. Cred ca trebuie sa ne gandim cu seriozitate care vor fi compromisurile care vor trebui facute cu opozitia in momentul in care Guvernul s-ar confrunta cu un moemt mai greu decat votul pentru buget", a adaugat Radulescu.

Flutur: "Saptamana viitoare vom inscrie PLD"

Senatorul Gheorghe Flutur a declarat ieri, la Suceava, ca PLD va avea alaturi tablourile Bratienilor, pentru ca "pe liberalism nu s-a intabulat nimeni", transmite corespondentul NewsIn."Vom pune tabolurile Bratienilor, pentru liberalismul nu este al cuiva si nu s-a intabulat nimeni cu miscarea liberala. Nu cred ca exista acte notariale. Vom avea respect pentru inaintasii nostrii. Avem respect pentru trecut, dar si un proiect foarte serios pentru viitor", a afirmat, ieri, la Suceava, Gheorghe Flutur.In opinia fostului ministru al agriculturii, exista diferente majore intre PNL si PLD.

"In primul rand, PLD doreste sa clarifice si sa ordoneze scena politica de dreapta, iar PNL a dorit sa creeze o ceata. Sustinem crearea celor doi mari poli pe scena politica romaneasca, iar noi suntem un partid de dreapta si de centru dreapta, care dorim sa continuam proiectul cu partenerii nostri din Partidul Democrat, ca partide de centru dreapta si de dreapta, pentru perioada urmatoare. Sa ne afiliem la miscarea populara. Nu poti sa fii de dreapta la Bucuresti si de stanga la Bruxelles", a spus Flutur.Flutur a reafirmat ca PLD are drept scop salvarea liberalismului in timp ce "Partidul National Liberal, cel putin in ultima perioada, a avut drept scop salvarea oligarhiei".

Fostul vicepresedinte al Partidului National Liberal sustine ca PLD are in toate judetele din tara grupuri de initiativa, precizand ca exista un foarte mare interes ca aceasta formatiune sa fie inscrisa foarte repede si ca acest lucru.se va intampla. Flutur a sustinut ca Partidul Liberal Democrat nu face racolari, asa cum au aparut in presa unele declaratii facute de unii membri liberali ."Racolari poate face un partid care este la putere si care are parghii. Noi nu suntem la guvernare si cam toti cei de aici am renuntat la functiile care le-am avut. Mi se pare o aberatie sa vorbim de asa ceva. Aici vin oameni din convingere care cred in idealurile si in ceea ce noi le propunem", a declarat Flutur.

"Este o formatiune politica noua, care se bucura de mare sprijin la populatie. Noi ne-am organizat deja pe zone. Ne-am luat foarte serios aceasta munca . Cred ca in zilele urmatoare vom demara procedurile de inscriere a acestei noi formatiunii politice.", a afirmat Flutur.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.