Maghiarii au mai multe proiecte prin care sa dea mai multa putere organizatiilor locale

Apropierea Congresului UDMR va permite aripii mai tinere, dar si celor nemultumiti de modul in care unele structuri interne gestioneaza treburile Uniunii sa vina cu propuneri de modificare a statutului si de reformare a partidului condus de Marko Bela. "Reformarea" ar putea crea dificultati liderului Uniunii si cercului sau de fideli. Atat liberalii udemeristi, cat si liderii tinerilor vizeaza, mai mult sau mai putin voalat, limitarea atributiilor actualei conduceri a UDMR, prin accentuarea rolului oamenilor din teritoriu, a platformelor si asociatiilor civice care o compun.

Semnalele tot mai dese lansate in acest an de partizanii reformarii UDMR l-au silit pe Marko Bela sa ia in calcul modificarea Statutului de functionare a formatiunii. Acum doua saptamani, Consiliul Operativ al UDMR a decis crearea a doua comisii interne: una care sa se ocupe de elaborarea programului politic si cealalta pentru modificarea statutului. Incepand cu data de 16 decembrie si pana in primavara, cand se preconizeaza a avea loc Congresul Uniunii, membrii comisiei de statut vor avea de munca.

Mai multi membri marcanti ai UDMR se pregatesc sa depuna o serie de amendamente prin care intentioneaza sa aloce un rol decizional mai important reprezentantilor UDMR din teritoriu, respectiv prin intarirea atributiilor Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), adevarat "miniparlament" al UDMR si prin constituirea unui Birou Politic Executiv cu caracter permanent.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.