Seful statului il discrediteaza pe noul ministru al MEC. Relatiile dintre presedintie si guvern, tot mai tensionate

Ceremonia de depunere a juramantului este de fiecare data un prilej pentru Traian Basescu sa ii taxeze pe ministrii propusi de Tariceanu. Radu Stroe, de exemplu, a primit cadou din partea presedintelui stenograma unei discutii "strict secrete". Iar pe Dan Motreanu, presedintele l-a incurajat, spunandu-i ca are o misiune groaznic de grea. Acum a venit randul lui Varujan Vosganian.
Dupa ce s-a impotrivit desemnarii sale in functia de comisar european din partea Romaniei, seful statului sustine ca liberalul nu este cea mai buna optiune pentru conducerea MEC.

"Nu ma numar printre cei mai mari sustinatori ai desemnarii dumneavoastra, dar va doresc mult succes!", a declarat Traian Basescu, dupa ce noul ministru al Economiei a depus juramantul de investitura.

"Asemenea comentarii sunt inacceptabile"

Initial, premierul Tariceanu nu a dorit sa comenteze afirmatiile respective, sustinand ca nu da declaratii la Cotroceni. Replica a venit insa ieri, la Palatul Victoria.
"Pentru un membru al guvernului o asemenea remarca este inacceptabila, deoarece se pune sub semnul intrebarii mandatul de ministru. Raporturile dintre institutii nu se stabilesc pe baza unor sentimente sau resentimente", a declarat Tariceanu.
El a precizat ca Vosganian a fost validat de catre Parlament, iar afirmatiile sefului statului depasesc cadrul institutional.

Basescu si-a depasit mandatul

Nemultumiri similare au venit si din partea PNL. "Este de neinteles de ce l-a parasit increderea pentru dl. Varujan Vosganian, cel care a redactat programul de guvernare si oferta electorala ale Aliantei D.A., cu care Traian Basescu si-a castigat mandatul de presedinte al Romaniei", se afirma intr-un comunicat difuzat de PNL. Liberalii atrag atentia ca seful statului nu a avut nimic de comentat atunci cand a semnat decretele de investire a ministrilor propusi de PD. Numele amintite sunt cele ale unor persoane care nu au rezistat prea mult in executiv, Cristina Parvulescu sau dnii Ene Dinga si Gheorghe Dobre. "Si exemplele pot continua...", conchide PNL. Ministerul Economiei si Comertului a revenit liberalilor dupa ce, initial, intelegerea din Alianta a fost ca postul lasat liber de PC sa fie dat PD. Democratii au decis insa sa renunte la preluarea MEC in semn de protest. Totul a pornit de la ordonanta de urgenta privind trecerea Oficiului care se ocupa de privatizarile din domeniul energetic de la Ministerul Economiei la Agentia de valorificare a activelor statului, AVAS.

Potrivit liderului Emil Boc, prin ordonanta de guvern ministerul va fi lipsit de una dintre cele mai importante atributii, cea privind privatizarile. Cum premierul Tariceanu a refuzat sa accepte solicitarea democratilor, s-a ajuns la un nou blocaj in cadrul Aliantei. In final, PNL a preluat MEC dupa ce Traian Basescu le-a cerut liderilor celor doua formatiuni sa gaseasca o solutie de compromis. Nominalizarea facuta de liberali nu a fost insa pe placul lui Basescu.

Vosganian: Este o chestiune barbateasca

"In ceea ce ma priveste, este o chestiune barbateasca pe care urmeaza sa o lamurim noi doi. Si o vom lamuri prin modul in care vom colabora, este cea mai buna modalitate de a ne construi un mod de incredere si cred ca cel mai important este ca in interiorul CSAT sa avem, pentru strategia energetica, un loc bun in ceea ce priveste conceptul general de securitate nationala", a spus Vosganian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.