Nu a fost nici un joc de culise! • Nu m-am asteptat la schimbarea lui Mitrea! • Partidul are nevoie de Oprescu si Mitrea

- Domnule Rus, surprize si nu prea la Congresul Extraordinar al PSD. Geoana a obtinut inca un mandat de presedinte, Corlatean a devenit numarul doi in partid, devenind noul secretar general. Cum comentati?

- Confirmarea lui Mircea Geoana pentru inca un mandat de presedinte al partidului era previzibila, pentru ca pana la urma precedentul si actualul Congres au fost o perioada foarte scurta si extrem de tumultuoasa in viata partidului si in consecinta era normal ca membrii de partid sa doreasca continuitatea. O varianta care sa asigure unei echipe, fie si ajustata, sa duca mai departe partidul si sa materializeze valentele legate de reformarea partidului si de functionarea sa mai clara ca formatiune politica de opozitie de stanga. Referindu-ma la alegerea lui Titus Corlatean ca secretar general, intr-o oarecare masura este o surpriza si pentru mine. Eu il apreciez pe acesta ca pe un coleg de valoare, dar mie mi s-a parut ca pentru functia de secretar general, functie care are in atributii chestiuni strict de organizare, consideram ca ar fi fost mai potrivit in continuare Miron Mitrea. Nu m-am asteptat, va spun cu sinceritate, la aceasta schimbare. Dar pana la urma, delegatii au considerat ca este mai importanta acordarea increderii unui coleg mai tanar care, sa nu uitam, a fost purtator de cuvant si vicepresedinte al partidului. Era un contracandidat redutabil. Cu riscul de a ma repeta, credeam ca Miron Mitrea va ramane secretar general.

- Totusi, se zvoneste ca grupul de la Cluj ar fi mers pe mana lui Corlatean. Este adevarat?

- Nu confirm si nici nu infirm acest zvon, pentru ca nu stiu cum au votat colegii mei din organizatiile din Transilvania si Banat. Cei care isi inchipuie ca un lider de regiune poata sa impuna delegatiilor de la Congres un anume tip de vot se insala amarnic. Acestia au optiunile lor si sa crezi ca te vor urma neconditionat este o mare eroare.

- Reprezinta noul secretar general un castig in planul imaginii pentru PSD?

- In planul imaginii, prin alegerea lui Titus Corlatean s-a castigat o mare bila alba, in conditiile in care acesta nu are pasivul pe care il are Miron Mitrea. Pe plan intern, din punct de vedere al organizarii partidului, Titus Corlatean va trebui extrem de rapid sa invete foarte multe lucruri pe care Miron Mitrea le stia deja foarte bine. Este o sansa si pentru el, sper sa-i faca fata si sper ca PSD-ul sa nu resimta absenta lui Mitrea si sa considere ca a facut o greseala. Ii doresc foarte mult succes lui Corlatean.

- Sorin Oprescu a acuzat jocurile de culise. A fost un Congres corect, domnule Rus, sau au existat si de aceasta data mici intelegeri?

- Nu a fost nici un joc de culise, Congresul fiind din punct de vedere organizatoric pus la punct in detaliu. Miron Mitrea ne-a facut demonstratia organizarii unui Congres de o transparenta totala. Din punct de vedere al culiselor, nu am participat si nu am observat sa fi existat asa ceva, pur si simplu deciziile care s-au luat acolo au apartinut in totalitate delegatiilor. In raportul de forte dintre Mircea Geoana si Sorin Oprescu era absolut previzibil, atata timp cat majoritatea organizatiilor judetene in conferintelor lor au precizat foarte clar ca il vor sustine pe Mircea Geoana la Congres. Mai adaug aici ca Sorin Oprescu a gresit in discursul sau atacand si organizatiile noastre, atacand si organizatia de Bucuresti. E mai dificil daca ataci pe cineva, mai ales pe nedrept, sa astepti sa te si voteze. Cred ca Sorin Oprescu ar trebui sa dea dovada de sportivitate politica chiar daca a pierdut o competitie. Nu cred ca daca ai pierdut un Congres trebuie sa parasesti partidul. Partidul are nevoie de Sorin Oprescu, care are de muncit foarte mult la organizatia Bucuresti. De asemenea, partidul are nevoie in continuare de experienta lui Miron Mitrea, ca si de ceilalti candidati care nu au obtinut o functie la congres.

- Ion Iliescu a acceptat si a fost votat in unanimitate in functia de presedinte de onoare al partidului...

- Alegerea in unanimitate a lui Ion Iliescu in functia de presedinte de onoare al partidului este benefica. Ma bucur ca Ion Iliescu a realizat ca atitudinea delegatiilor este una de respect si recunostinta fata de domnia sa. Fara exceptie, la intalnirea de saptamana trecuta toti liderii de filiale judetene i-au cerut sa ocupe aceasta functie si sa fie alaturi de echipa de conducere si de partid.

- Se poate spune ca Congresul Extraordinar al PSD reprezinta un nou inceput pentru partid? Sunt decisi toti pesedistii sa renunte la orgolii si sa-si dea mana pentru a reveni la guvernare?

- Cred ca Congresul de ieri a reprezentat un moment extrem de important. Pe de o parte s-a materializat votul printr-o noua conducere care cred ca arata bine din punct de vedere al competentei si al imaginii. Nu au fost tensiuni intre liderii partidului care sa se antagonizeze incepand de maine, spre exemplu. Din contra, cred ca foarte multe dintre divergente s-au amortizat si cred ca se permite situarea partidului intr-o zona a competitivitatii mult mai mare de pana acum. Va fi un inceput mai mult decat incurajator pentru noi. PSD are o structura extrem de puternica in teritoriu, care ii permite sa fie pregatit pentru anticipate.

Avem o infrastructura umana extrem de importanta. Sigur ca si atunci cand la varful partidului lucrurile sunt asezate foarte bine, iar mesajele sunt coerente iar membrii de partid vad ca exista unitate si interes major pentru o tema sau alta sunt si ei mult mai dedicati partidului. In consecinta, Congresul de ieri a demonstrat ca partidul este apt pentru orice examen politic major, fie si anticipate. Mai este nevoie insa de o corelare a mesajului politic cu nevoile populatiei pentru a creste si pentru a ajunge la un scor electoral de 30-40% si sa revenim la guvernare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.