Fostul sef al statului ataca la baioneta

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, sustine intr-un interviu acordat Mediafax introducerea unor limite de vechime pentru a candida la functiile de conducere din PSD. Intrebat daca acest lucru nu echivaleaza cu eliminarea din cursa a unor oameni promovati la virful partidului de Adrian Nastase, Iliescu le transmite acestora ca au deja functii in parlament, iar faptul ca au fost ministri nu inseamna neaparat ca se pricep sa conduca partidul. In plus, Iliescu insista ca aceia care vor sa candideze pentru functiile de conducere sa-si justifice averile in fata colegilor de partid. Reproducem in cele ce urmeaza fragmente din interviul acordat de Ion Iliescu.

Sustineti propunerea lui Octav Cozmanca referitoare la criteriile de vechime pentru a accede la functii de conducere in partid?

Nu-i a lui Cozmanca. Cozmanca n-a facut decit sa puna pe hirtie propuneri care au venit de la organizatii, inclusiv de la Bucuresti, dar si din tara, ca sa fie un criteriu. Vine in partid azi, si miine devine secretar general sau vicepresedinte de partid. Nu se intimpla nicaieri in lume asa ceva. Sint cazuri accidentale in orice domeniu de activitate, cind un pustan, geniu la 19 ani, devine profesor universitar. Dar nu se intimpla asta ca regula. E un accident. Regula este sa-si termine facultatea, sa-si faca licenta, sa-si faca doctorat, sa inceapa ca asistent pina ce ajunge profesor. La fel si in viata de partid: sa o ia de jos si sa ramina in legatura permanenta cu membrii de partid care il propulseaza si nu sa vina cu pretentii ca el sa dicteze, dar habar n-are cu cine sta de vorba si in numele cui vorbeste.

Agreati limitele de 5-10 ani vechime pentru a ajunge in functii?

Pentru functiile centrale. Dar criteriul, propunerea statutara este ca si la organizatia locala sa devina presedinte cel care are macar un an vechime in partid si apoi sa ajunga la diverse nivele, sa aiba citiva ani vechime ca sa poata fi verificat, sa aiba si experienta necesara. E o chestiune fireasca, care se intimpla oriunde in lume.

Ati cerut persoanelor asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sa faca un pas inapoi. De ce nu ati facut niciodata nominalizari?

Nu vreau sa fac nominalizari. Nu e menirea mea sa fac acest lucru. Ar fi si hazardat, pentru ca fiecare o sa ceara imediat argumente. Dar lucrurile se curata. Ieri (marti - n.r.), in conferinta, oamenii au fost foarte duri, mai duri decit mine, adica oamenii au repetat de citeva ori: "Noi sintem jigniti pur si simplu ca membri ai partidului, sintem oameni cinstiti, care n-am bagat nimic in buzunar, n-am profitat in nici un fel de cind se afla acest partid la putere si noua sa ni se agate o asemenea eticheta, din cauza cui!? Din cauza citorva netrebnici care in anii acestia au profitat de putere ca sa se inavuteasca, nu ne trebuie asa ceva". Si ei au fost foarte vehementi din acest punct de vedere, ca sa vedem niste lucruri mai riguroase din acest punct de vedere si ca prevederi statutare si niste reguli. Dincolo de ce prevede legea, a propus cineva, spre exemplu, ca cei care aspira la diverse functii in partid sa dea la partid niste declaratii mai riguroase de avere - ce au avut in ‘90, ce au acumulat, care e motivatia acestor acumulari, sa nu spuna ca are mai mult de zece mii in depozite. Cit are? Are zece mii, zece milioane sau un miliard? Sa spuna concret si sa judece oamenii daca aceasta chestiune are motivatie si asa mai departe.

Credeti ca se va incumeta cineva sa intre in competitie cu dv.?

De ce nu? Pe mine nu ma deranjeaza acest lucru. Am si spus: e competitie libera, pina la congres mai e timp sa se gindeasca fiecare. Ieri (marti - n.r.) mi-a dat telefon putin agitat Cristi Diaconescu ca nu stiu unde ar fi aparut ca el ar candida si era putin speriat. Zic: "Da’ ce te tulbura? N-ar fi nimic nefiresc daca ai vrea sa participi. De ce nu, la urma-urmei?!". Zice: "Sint mai tinar in partid, n-am nici un fel de astfel de actiuni". Zic: "Nu e nimic grav, in primul rind. Nu fa din asta o tragedie. Daca participi, bine, nu, nu".

Recunoasteti, implicit, ca veti candida la functia de presedinte al partidului.

Probabil. La sectorul 1 m-au si indemnat si a fost adoptata o motiune de sprijin. Vom vedea. Asta ma indeamna sa gindesc.
Dar prin introducerea crit
eriilor de vechime, nu vor fi eliminati din competitie oameni promovati in partid in ultimii ani de Adrian Nastase?

De ce? Adrian Nastase este legat numai de strainasi? Adrian Nastase e legat numai de Gusa si de altii... ? I s-a reprosat ca n-a fost o zi in partid si l-a facut secretar general. A fost o mare greseala si a recunoscut si el. Si altii la fel: nu au facut o zi de partid, i-a facut ministri si a doua zi vicepresedinti si au criticat oamenii asa ceva; adica el nu poate fi ministru si membru simplu de partid, sa invete munca de partid alaturi de altii! Adica sint niste reguli. Nu trebuie confundata activitatea administrativa si ca-litatea de manager pentru o societate comerciala sau manager administrativ si munca de partid, care are regulile ei si exigentele ei.

Cum credeti ca vor reactiona actualii lideri, precum Mircea Geoana, Cristian Diaconescu si Mihai Tanasescu?

Pina una-alta, sint membri ai parlamentului, sint printre ei presedinti de comisii, au niste demnitati onorabile, iar pe linie de partid invata si ei. Daca le acorda oamenii incredere, pot sa intre in structuri. Alta va fi structura conducerii. Am avut o armata, un birou executiv de 165 de membri, vor fi 25 sau 27, a fost o armata de vicepresedinti - 20, o sa mai fie 5-7, adica se schimba datele problemei. In schimb apare o structura noua, un birou coordonator cu functii semiexecutive, adica de monitorizare a executivului, unde vor fi fosti ministri, oameni mai ales legati de experienta guvernamentala, nu de cea de partid, plus un secretariat national, care se ocupa de munca exclusiva de partid. Deci vor fi structuri diferite, unii vor fi intr-una, altii intr-alta, o sa cautam sa eliminam cumulul - ca unul sa fie in toate. Fiecare sa aiba o misiune anume in cadrul partidului si se imbina experienta tuturor. E mai sanatos si o folosire mai buna a potentialului uman. Cind unii monopolizeaza totul si toti ceilalti ramin pe dinafara, indiferent de vechime sau de alte chestiuni, asta nu e bine. Acum, ceea ce se cauta este tocmai o utilizare completa a potentialului uman in domenii bine consacrate.
Se va reduce numarul de functii de conducere, dar se va gasi un loc pentru fiecare...

Nu stiu. Dar se diversifica mai mult raspunderile si fiecare va fi utilizat acolo unde este cel mai potrivit.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.