Inca un membru al Colegiului CNSAS a recunoscut ca este indreptatita orice suspiciune privind influenta politicului in verdictele date de institutie. "Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii poate fi folosit ca arma de santaj", ne-a declarat membrul Colegiului Laurentiu Tanase, dezamagit de modul in care a fost aleasa noua echipa de la conducerea institutiei.

De cand angajatii CNSAS si reprezentanti ai societatii civile au contestat alegerea lui Corneliu Turianu ca presedinte al Colegiului, in fata institutiei, iar presedintele Traian Basescu a intervenit pentru a "salva" situatia, reprezentantii Consiliului au convenit sa aleaga, la fiecare sase luni, un nou presedinte al Colegiului. La mai bine de jumatate de an de la desemnarea lui Claudiu Secasiu (reprezentant al PNL) la conducerea Colegiului, CNSAS a organizat noi alegeri. Rezultatul - Secasiu a ramas presedinte, Constantin Buchet (PRM), secretar, iar noul vicepresedinte a fost ales Ladislau Csendes (UDMR), in postul ramas vacant inca de la plecarea reprezentantului democratilor, Dan Lazea, din Colegiu.

Desi noul aranjament al functiilor de conducere din Colegiu a fost acceptat de toti reprezentantii CNSAS, Laurentiu Tanase, trimis de PSD, s-a plans ca voturile colegilor sai in acest caz au fost date pe criterii politice, la fel cum se poate intampla cu orice alta decizie a Colegiului. Tanase a sustinut ca si-a depus candidatura inca de acum doua luni pentru functia de vicepresedinte si ca i-a incurajat pe colegii sai sa transmita un semnal de maturitate a CNSAS prin alegerea echipei de la conducere pe baza algoritmului politic folosit in comisiile parlamentare - presedintele este reprezentantul unui partid de la Putere, iar vicepresedintele, al unuia din Opozitie. Atat ca trimisul UDMR, Ladislau Csendes, s-a hotarat sa candideze cu cateva minute inainte de sedinta, iar raportul de forte din Colegiul inclina balanta catre reprezentantii Puterii. "A fost o strategie bine discutata si bine pusa la punct. S-a dat un vot politic", a continuat Tanase.

Dezamagit de turnura pe care au luat-o algerile in CNSAS, Laurentiu Tanase a recunoscut ca "uneori, este o harababura totala in sedintele de Colegiu", intarind astfel sesizarile facute in urma cu cateva luni de alti doi membri ai Colegiului, Cazimir Ionescu si Mircea Dinescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.