Un lucru au cerut europenii. Si au avut incredere ca Romania e suficient de matura politic incat sa reuseasca sa satisfaca aceasta cerere. Cele doua cuvinte magice sunt "stabilitate politica"

Imediat insa ce ultimele rapoarte au fost aprobate de Parlamentul European si statele UE au ratificat tratatul de aderare al Romaniei, Partidul Conservator a declansat sarabanda politica. Iesirea de la guvernare, minimalizata de putere, a trezit suspiciuni la Bruxelles. Astfel, liderii celor mai importante partide europene solicita lamuriri. Oricat de nevinovati ar vrea sa para conservatorii care s-au dus la Bruxelles sa se planga la liberalii europeni de betele in roate pe care le-au pus democratii de la Bucuresti, adica asociatii popularilor de la Bruxelles, in demersurile lor pentru a pregati Romania de aderare, ceva e putred.

Desi s-au dus cu para la PE, conservatorii au dat asigurari ca nu vor sa creeze o stare de instabilitate politica la Bucuresti, desi de fapt asta s-a si intamplat. Demisii, certuri in coalitie, negocieri stranse stropite cu multa incertitudine - reteta perfecta a instabilitatii politice. Drept dovada, Graham Watson, liderul liberalilor europeni, a dat un sfat Romaniei, care ii convine de minune lui Basescu.

Potrivit unei declaratii in exclusivitate pentru "Curentul" a liberalului Ovidiu Silaghi, liderul ALDE spune ca partidele politice ar trebui sa se abtina de la gesturi necugetate, cum ar fi alegerile anticipate, pentru ca, in caz contrar, activarea clauzelor de salvgardare pe motiv de instabilitate politica ar putea deveni certitudine.

Parlamentul European si-a respectat decizia de a nu interveni in problemele interne ale Romaniei, insa situatia creata dupa iesirea de la guvernare a Partidului Conservator, si reactiile liderilor politici vizavi de aceasta tema au ajuns la urechile parlamentarilor europeni. Euroobservatorii romani au fost primii luati la intrebari, insa in timp ce pesedistii, peremistii si chiar liberalii confirma acest lucru, democratii si udemeristii se fac ca ploua.
Imediat dupa vizita presedintelui conservator Dan Voiculescu la Bruxelles, unde s-a intalnit cu Graham Watson, liderul grupului ALDE, acesta a facut o recomandare Romaniei. Potrivit euroobservatorului PNL, Ovidiu Silaghi, "Watson a recomandat ca macar in urmatoarea perioada sa incercam sa avem o stabilitate guvernamentala si discutiile despre alegerile anticipate sa le amanam pentru primavara". Daca nu, Watson a precizat ca riscam sa alunecam spre activarea unei clauze de salvgardare. Intrebat daca parlamentarii europeni percep Romania ca un partener stabil, euroobservatorul PNL ne-a declarat ca tara noastra "ofera surprize in fiecare luna, dar dovedeste ca stie sa treaca peste ele".

Socialistii europeni, ingrijorati ca nu exista guvern stabil

Titus Corlatean, euroobservator si de la 1 ianuarie europarlamentar ne-a declarat ca exista o ingrijorare crescanda la Bruxelles vizavi de miscarile politice din Romania. Aflat la Porto, unde are loc Congresul Socialistilor Europeni, Corlatean a precizat ca "a fost o dezbatere pe tema agendei plenului de la Strasbourg de saptamana viitoare, cand se va da si votul pentru comisarul european, iar Hannes Swoboda, unul dintre cei doi vicepresedinti responsabili cu aceasta problema s-a facut purtatorul de cuvant al acestei ingrijorari. Nu mai exista (in Romania, n.r) un guvern stabil, cu o majoritate politica, sunt lucruri neclare din punct de vedere al stabilitatii".

Discutiile de la nivelul PE au fost confirmate si de Daciana Sarbu. Aceasta a precizat ca la nivel neoficial, colegii din Parlamentul European au cerut lamuriri suplimentare. "Ni s-a cerut sa explicam ce se intampla. Toata lumea asteapta, dar se doreste stabilitate si asta mi s-a spus si mie mai mult sau mai putin direct", a spus Sarbu, adaugand ca a participat si la conferinta de presa organizata de Voiculescu la Bruxelles insa nici acolo nu a fost facut vreun comentariu.

PRM: "Haos!"

Daniela Buruiana, euroobservator PRM este mult mai categorica. Aceasta spune ca imaginea pe care o are Romania in PE este una de tara haotica. "O tara in care domneste haosul, debandada, neguvernabila si neguvernata. Noi ne-am confruntat cu niste intrebari foarte pertinente de genul: voi nu puteti sa le spuneti sa se linisteasca?! La Bruxelles se crucesc de ce se intampla aici", a explicat pe scurt situatia parlamentarul PRM.

PD: "Nu am vazut pe nimeni sa fie ingrijorat"

Intre timp, trimisii PD in Parlamentul European au declarat ca nu au auzit, si nu au vazut nimic care sa aduca a ingrijorare din partea parlamentarilor europeni, nici cand vine vorba de alegerile anticipate, varianta cu care cocheteaza liderii democrati din Romania. Euroobservatorii democrati au sustinut ca iesirea PC de la guvernare nu i-a ingrijorat in niciun fel pe parlamentarii europeni, pe motiv ca partidul condus de Dan Voiculescu este prea mic pentru a pune in pericol stabilitatea politica din Romania.

"Nu am auzit pe nimeni spunand ca ar fi instabilitate in Romania, si nu am vazut pe nimeni sa fie ingrijoarat. Nu cred ca PC reprezinta pentru PE un semn de instabilitate politica", ne-a declarat Monica Iacob Ridzi. Colega Roberta Anastase a mers mai departe si a sugerat chiar ca nu ar trebui ca retragerea de la guvernare a PC sa primeasca o importanta mai mare decat trebuie tocmai acum, in preajma Consiliului European de iarna. "In general, linia la nivelul PE este aceea de a respecta principiul subsidiaritatii si deci, de a respecta deciziile de la nivel national", a explicat Anastase.

La fel, euroobservatorul PD, Marian Jean Marinescu, a sustinut ca parlamentarii europeni nu ar considera ca este criza politica nici daca s-ar schimba guvernul in Romania. "Mai sunt intrebari, ca sa afle ce o sa fie in viitor, ce o sa se mai intample, dar atat", a spus democratul.

UDMR: "Suntem la capitolul diverse"

Euroobservatorii trimisi de UDMR la Bruxelles au evitat sa faca o "radiografie" a pozitiei parlamentarilor europeni fata de situatia politica din Romania. "Nu am facut niciun fel de sondaj de opinie ca sa vad ce cred europarlamentarii si nici nu am constatat niciun fel de ingrijorare in aceasta directie. Cred ca suntem trecuti la capilolul Diverse", ne-a declarat senatorul Szabo Karoly. Nici la PC lucrurile nu sunt diferite. Silvia Ciornei ne-a declarat ca "nu ne-a intrebat nimeni nimic" si ca Voiculescu a fost la PE tocmai pentru a asigura liderii grupului ALDE ca nu va face nimic pentru a alimenta o stare de instabilitate politica in Romania.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.