Liderul Partidului Initiativa Nationala Cozmin Gusa a lansat ieri un atac dur la adresa institutelor de sondare a opiniei publice, aratand ca acestea au devenit o "simpla marfa", disponibila oricarui cumparator dispus sa plateasca. "Institutele de sondare sunt facute doar pentru manipulare, si nu pentru cercetare", a declarat Cozmin Gusa, mentionand ca nu are incredere in rezultatele pe care acestea le lanseaza public.

"In loc sa ne ajute pe toti sa intelegem mai bine politica si societatea, sondajele au devenit o simpla marfa, disponibila pe raft oricarui cumparator dispus sa plateasca. Orice partid suficient de bine dotat financiar isi poate comanda in zilele noastre un sondaj dupa chipul si asemanarea sa", a afirmat deputatul independent, adaugand ca "in orice tara normala, sondajele sunt o radiografie a societatii".

Mai mult, presedintele PIN a dat publicitatii o lista selectiva de scandaluri in care au fost implicate, in perioada martie 2004 - octombrie 2006, o serie de institute de sondare a opiniei publice precum IMAS, INSOMAR, BCS, SAR, CSOP etc. Gusa a explicat ca a analizat toate "ispravile" acestor institute de sondare, "de la sondajul pe care CSOP il publica exact inaintea alegerilor din noiembrie 2004, in care dadea Alianta D.A. peste PSD+PUR, pana la perioada din 2005, in care aceste institute - IMAS, CURS si altele, pregateau scandalul Matusa".

El a exemplificat inclusiv cu "modalitatea in care institutele incep sa valideze fel de fel de fantose gen Gigi Becali sau PNG, modalitatea in care institutul CURS planuieste miscarea platformistilor, dand mereu note bune Gruparii SMS (n.r. - Stolojan, Musca, Stoica), dar si aberatia referitoare la Partidul Liberal Democrat, care nici nu se nascuse si deja avea vreo 15% in sondaje".

Pe de alta parte, Gusa si-a exprimat convingerea ca, "pe langa ofiterii acoperiti din presa de care vorbea Marius Oprea, cea mai intesata zona de ofiteri acoperiti din partea SRI este zona institutelor de sondare".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.