Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania (IICCR), din subordinea premierului, si-a prezentat ieri raportul si a luat-o inaintea comisiei presedintelui Basescu

Raportul Comisiei pentru Analiza Dictaturii Comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu, urmeaza sa fie prezentat in curind presedintelui Traian Basescu. Se asteapta apoi, pe 18 decembrie, o declaratie de condamnare a comunismului din partea lui Basescu, in plenul Parlamentului. Institutul din subordinea lui Calin Popescu Tariceanu a tinut insa sa-si prezinte inainte bilantul si proiectele in derulare, intr-un raport anual. "Sint multi care spun ca perioada comunista nu a fost atit de rea, insa acestia au avut doar un reper material", a punctat premierul, prezent la conferinta de bilant, cu aluzie la Basescu.

Marius Oprea, presedintele IICCR, si Stejarel Olaru, directorul executiv, au prezentat proiectele de cercetare ale institutului, printre care realizarea unui istoric al penitenciarelor din Romania si a unui dictionar al comandantilor de penitenciare din perioada comunista. Acestea ca o contrapondere la raportul Comisiei Tismaneanu, care va fi publicat dupa declaratia din Parlament. Si daca Institutul doreste infiintarea unui muzeu memorial in Fortul 13 al Inchisorii Jilava si in fostul penitenciar de la Rimnicu Sarat, Comisia Tismaneanu va propune infiintarea unui muzeu al comunismului intr-o locatie din centrul Bucurestiului.

Cele doua institutii rivalizeaza si in ceea ce priveste propunerile in plan educational. Astfel, Comisia Tismaneanu va propune introducerea istoriei comunismului ca materie obligatorie la scoala, iar Institutul condus de Oprea a facut deja demersuri pentru infiintarea Centrului de Studii asupra Comunismului si Postcomunismului la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi, unde, din octombrie 2007, va functiona un program de masterat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.