Trecerea PC in Opozitie modifica raportul de forte din Parlament, Guvernul nemaiavand sprijin politic pentru promovarea legilor importante. In acest caz, sunt posibile mai multe variante de guvern minoritar, dar si declansarea alegerilor anticipate. In acest ultim caz, procedura este greoaie, iar un scrutin inainte de termen ar putea avea loc cel mai devreme in primavara. Daca se merge pe guvern minoritar, atunci sunt posibile mai multe variante. Cea mai putin lipsita de complicatii ar fi mentinerea coalitiei in formula actuala, rezultata in urma iesirii PC de la guvernare, si anume PNL-PD-UDMR.

GUVERN MINORITAR PNL-PD-UDMR. Pentru adoptarea unei legi organice este nevoie de 166 de voturi. La Camera, cele trei partide detin 119 voturi, cu minoritatile 137, cu platformistii 158 si cu independentii 174. Daca ar apela numai la PSD, nu ar mai avea nevoie de alt sprijin, strangand 205 voturi. Cum PC a anuntat ca va sustine orice demers care va contribui la stabilitatea politica si integrarea europeana, atunci se poate renunta la negocierile cu independentii, locul lor find luat de cele 19 voturi ale deputatilor conservatori.

In cazul minoritatilor nu se pune problema unor negocieri pentru sutinerea guvernului, de regula, acestea sustinand Puterea. La Senat, PNL, PD si UDMR au impreuna 51 de voturi, insuficiente pentru adoptarea unei legi organice, respectiv 69. In acest caz ar trebui sa negocieze cu PC si ar obtine 62 de voturi, cu platformistii totalizand 71. Ceea ce este la limita, dar cu ajutorul independentilor ar ajunge la 76 de voturi. Nici in acest caz nu ar avea o majoritate lejera. Daca ar atrage si PSD, atunci ar ajunge la 119.

PNL-UDMR. Aceasta situatie presupune iesirea PD de la guvernare si trecerea sa in Opozitie, cu ruperea Aliantei PNL-PD. In acest caz, PNL si UDMR ar ramane cu 69 de voturi in Camera Deputatilor. Ar aduna cu PC 88 de voturi, 106 cu minoritatile, 122 cu independentii si 143 cu platformistii. Ceea ce este insuficient si ar trebui sa apeleze fie la PRM, ajungand la 173, fie la PSD, numarul de voturi fiind in acest caz foarte mare - 250. La Senat, cele doua partide au 31 de voturi la Senat - 42 cu PC. Insuficient. Ar trebui sa negocieze cu PSD si ar obtine 85 de voturi.

PNL. Un guvern monocolor ar presupune iesirea de la guvernare si a PD, si a UDMR, varianta putin probabila, avand in vedere ca Uniunea sprijina in continuare guvernul. Totusi, intr-o asemenea ipoteza, liberalii ar avea doar 47 de voturi la Camera. Daca opteaza pentru varianta negocierilor doar cu PSD si PC, liberalii ar obtine 173 de voturi, la care se adauga cele 18 ale minoritatilor, ceea ce le-ar asigura o majoritate confortabila. La Senat, cele 21 de voturi ale liberalilor ar trebui completate cu ale PC, UDMR si PSD pentru a ajunge la 85 de voturi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.