Scepticismul european vizavi de Romania si Bulgaria nu a fost uitat, in ciuda rapoartelor si voturilor favorabile din ultimele doua saptamani. Imediat dupa aprobarea in plen a raportului prezentat de Pierre Moscovici, presedintele Comisiei de Afaceri Externe de la Parlamentul European, Elmar Brok, a reiterat ideea introducerii clauzelor de salvgardare pentru cele mai noi membre ale Uniunii Europene. "Romania si Bulgaria sunt binevenite in UE", spune liderul crestin-democrat german intr-o declaratie publicata pe site-ul personal.

El a adaugat si ca, pentru a se continua reformele care le-au facut binevenite pe cele doua candidate in spatiul comunitar, este necesara o supraveghere atenta, ceea ce nu exclude activarea clauzelor de salvgardare. Aplicarea acestora, desi inseamna impunerea unor restrictii, ar semnala de fapt problemele pe care autoritatile de la Bucuresti si Sofia le mai au de rezolvat. Oficialul european a amintit in acest sens domeniile care au fost mentionate si in ultimul raport de tara: libera circulatie a fortei de munca dupa 1 ianuarie 2007, acordarea subventiilor in agricultura, reforma sistemului judiciar si statutul minoritatilor.

Cunoscut ca unul dintre cei mai vehementi opozanti ai primirii Romaniei in blocul comunitar, Elmar Brock a mai declarat si ca supravegherea si eventuala interventie a autoritatilor europene este atat in interesul Uniunii Europene, cat si al celor doua state. in acelasi timp, presedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat la finele saptamanii trecute, in timp ce se afla la Berlin, ca nu considera ca exista ingrijorari suficient de mari pentru ca Germania sa ceara activarea clauzelor de salvgardare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.