Presedintele tarii, primul ministru si reprezentantii grupurilor parlamentare au vorbit ieri, la sedinta Parlamentului consacrata Zilei Nationale a Romaniei, despre semnificatia deosebita pe care o are ziua de 1 Decembrie. S-a vorbit mai putin despre traditie si mai mult despre viitorul european al tarii noastre. Discursurile politicienilor au fost insa presarate pe alocuri cu unele pete politicianiste. si cu huiduieli.

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului a fost deschisa de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Acesta le-a urat romanilor "La multi Ani", "unitate" si "prosperitate" si a vorbit despre importanta aderarii Romaniei la UE. "in acest moment aniversar, ne aflam in pragul unui alt eveniment fundamental pentru istoria Romaniei, care confera sens in actualitate acestor stralucite fapte de istorie pe care le evocam".

Pleiada pentru o Romanie responsabila

De la tribuna Parlamentului reunit, presedintele Traian Basescu a aratat ca de anul viitor, 1 Decembrie, alaturi de 9 Mai - Ziua Europei - "vor sta impreuna in calendarul oficial al sarbatorilor romanilor". in acest sens, seful statului a subliniat ca "avantajele integrarii, proiectele si directiile in care se va angaja Romania depind intru totul de fiecare cetatean, de fiecare familie, de fiecare comunitate, de fiecare institutie (...) depinde doar de noi sa trasformam intr-un succes istoric statutul de membru al UE". Basescu a tinut sa invoce si importanta Armatei, "cu siguranta unul din pilonii pe care s-a construit Marea Unire". seful statului le-a urat romanilor "sanatate", "belsug", "aplecare catre problemele comunitatii" si "suflet generos fata de cei aflati in dificultate".

Doctrina liberala

Premierul Tariceanu a luat si el cuvantul, delimitand legatura intre pasul facut acum 88 de ani, la 1 Decembrie 1918, si pasul marcat de 1 ianuarie 2007 - Ziua Aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. "Marea Unire are in acest an un nou temei in cartea natiunii noastre, prin apropierea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007". Premierul a introdus in discursul sau, "acidental", valorile liberele. "Istoria a demonstrat ca 1 Decembrie 1918 a deschis drumul catre o perioada de modernizare accelerata si armonioasa a tarii. Data de 1 ianuarie 2007 va consfinti a doua modernizare a Romaniei, ca stat bazat pe o democratie liberala si economie de piata si un sistem cuplat la ritmul Europei", a declarat Tariceanu.

UDMR a invocat Regiunea Autonoma Maghiara

O nota aparte in sedinta de ieri a Parlamentului a adus-o discursul reprezentantului UDMR, deputatul Becsek Garda Dezso Kalman, care a vorbit despre discriminarea maghiarilor si autonomia secuimii. La tribuna Parlamentului, udemeristul a facut declaratii politice pro-autonomie maghiara, amintind ca in anul 1952 maghiarii ar fi primit dreptul de a se constitui intr-o regiune autonoma in Romania. Discursul sau a fost intrerupt in mai multe randuri de Nicolae Vacaroiu, care i-a atras atentia reprezentantului UDMR ca "sunt declaratii politice care nu au ce cauta la o sedinta solemna de ziua nationala".

Reconciliere politica

Liderul grupului DA din Senat, liberalul Puiu Hasotti, a apreciat ca 1 Decembrie 2006 este un moment istoric la fel de important ca Marea Unire din 1918. Mircea Geoana a venit si el la tribuna Parlamentului, unde a aratat ca, la 1 ianuarie 2007, Romania se intoarce in randul "tarilor civilizate". intr-un discurs mai degraba electoral, presedintele principalului partid de opozitie a adaugat ca "avem obligatia sa facem ca toti romanii sa fie mandri de faptul ca poarta pasaportul sau steagul tricolor romanesc". Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a intrebat retoric "ce sarbatorim noi la 1 Decembrie?", iar din partea grupurilor PC, Nicolae Popa i-a indemnat pe politicieni "sa renuntam pentru o zi la patimi politice si dezbinare" si sa mearga la Alba-Iulia, locul infaptuirii Marii Uniri de la 1918.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.