Ilie Botos s-a dus la presedintele Basescu cu protestul magistratilor care acuza presiunile de la varful ministerului * Dupa plecarea procurorului general, a fost chemata la Cotroceni Monica Macovei

Pentru a treia oara de la inceputul acestui an, sistemul judiciar este zguduit de scandaluri. Daca, in luna ianuarie, magistratii au protestat impotriva discriminarilor salariale, respectiv a promisiunilor neonorate de catre Executiv, iar apoi Traian Basescu si-a pus in cap CSM dupa ce a anuntat ca va schimba legea pentru a-i destitui pe membrii Consiliului, de data aceasta este vorba de un conflict Parchet - Ministerul Justitiei. Surse politice ne-au precizat ca, ieri, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a transmis presedintelui Traian Basescu un protest semnat de toti procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului Inaltei Curti. DIICOT este, practic, dupa PNA, o unitate de elita a Ministerului Public. Concret, procurorii specializati in criminalitate organizata sunt nemultumiti de presiunile si imixtiunile in actul de justitie comise in ultima vreme de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei.

Aceasta a solicitat cercetarea a doi procurori implicati in solutionarea dosarului Tiriac junior, precizand inclusiv faptele penale spre care ar trebui directionata ancheta. Mai multi procurori ne-au declarat ca intentioneaza sa-si dea demisiile, intrucat este foarte greu sa lucrezi in asemenea conditii. Dupa plecarea de la Cotroceni a procurorului general, ministrul Monica Macovei a facut, de asemenea, o vizita presedintelui Traian Basescu. Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei ne-a declarat insa ca vizita nu are nici o legatura cu scandalul "Tiriac junior" sau cu Ilie Botos. Pana la inchiderea editiei, procurorul general al Romaniei nu a putut fi contactat pentru a ne preciza rezultatul intalnirii cu Traian Basescu. Bomboana pe coliva in aceasta afacere a fost pusa insa de un interviu acordat, ieri, de ministrul Justitiei postului de radio BBC.

Citam cateva pasaje relevante pentru modul in care Monica Macovei trateaza in continuare Parchetul: "Procurorul general ne spune ca a avut o discutie cu presedintele tarii pe acest dosar, apoi intra in scena dl. Tiriac, care practic preia de la Parchet apararea Parchetului si o lanseaza dansul. Si cine este dl. Tiriac? Este, practic, tatal inculpatului. Deci, practic, Parchetul si inculpatul s-au unit impreuna pentru a incerca sa blocheze aceasta incercare a mea de a afla adevarul... Ce face dl. Tiriac si ce fac procurorii de la Parchet, care incearca sa-l apere? Ii afirma nevinovatia, clar, si incep sa analizeze probele. Aceasta este influentarea Justitiei, ceea ce a facut ieri dl. Tiriac... Repet, sistemul reactioneaza incredibil. Vedem acum ce se intampla cand incepi sa patrunzi in el si afli adevarul... Am venit aici, si eu, si colegii mei, sa incercam, nu sa incercam, sa luptam cu acest sistem. Iata primele semne ale modului in care se duce aceasta lupta... Eu va spun cum le receptez eu, ca reactie incredibila si puternica a sistemului care incearca sa se apere atunci cand vine cineva si spune hai sa aflam adevarul".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.