Vanghelie i-a sugerat sa candideze doar pentru vicepresedinte. Bucurestenii vor mentinerea functiei de presedinte executiv

Sedinta Consiliului Municipal PSD-Bucuresti a marcat preluarea de facto a conducerii filialei de catre presedintele executiv Marian Vanghelie. Devenit un suporter al presedintelui partidului, Vanghelie a incercat sa-l convinga pe Sorin Oprescu sa renunte la candidatura la sefia PSD, fiind sprijinit de mai multi membri ai Consiliului. Dar Oprescu nu are intentia sa dea inapoi, dezmintind speculatiile aparute pe aceasta tema. "Nu imi retrag candidatura, merg mai departe", a spus Oprescu pe un ton ferm.

In schimb, pesedistii bucuresteni sunt nemultumiti, pe motiv ca seful lor ar fi avut sanse mai mari sa castige un post de vicepresedinte astfel incat organizatia sa fie reprezentata si dupa Congresul din 10 decembrie la nivelul conducerii centrale. Ei i-au cerut lui Oprescu sa intre in competitia pentru unul din posturile de vicepresedinti regionali, caz in care ar fi candidat impotriva liderului PSD-Ilfov, Gabriel Oprea.

Vanghelie l-a atacat indirect pe consilierul lui Oprescu, Dan Andronic, ca l-ar fi determinat pe presedintele filialei sa candideze fara sa ceara acordul organizatiei. Presedintele executiv a vorbit despre "unul al carui nume incepe cu A si se termina cu C si care incearca sa conduca organizatia". Primarul de la sectorul 5 a reluat astfel informatii din presa dupa care Nastase, prin intermediul lui Andronic, l-a facut pe Oprescu contracandidat al lui Geoana.

Astfel incat Conferinta municipala extraordinara care s-a desfasurat aseara a inceput sub auspicii defavorabile pentru liderul filialei.

PSD-Bucuresti prefera sa ramana in expectativa

In general, pozitia participantilor la Consiliul de marti a fost ca filiala sa nu se pronunte pentru un candidat sau altul, iar cei 70 de delegati desemnati pentru a participa la Congres sa voteze in functie de propria lor constiinta. Doar organizatia de la sectorul 1, condusa de Dan Tudorache, s-a pronuntat deschis pentru Mircea Geoana.

Cresterea influentei lui Vanghelie in defavoarea lui Oprescu arata ca pesedistii bucuresteni s-au saturat sa fie tot timpul impotriva conducerii centrale si ar prefera sa se alinieze in spatele candidatului cu cele mai mari sanse. Pe de alta parte, social-democratii din Capitala isi pastreaza anumite caracteristici care-i diferentiaza de celelalte filiale.

Astfel, PSD Bucuresti va pleda la Congres pentru mentinerea functiei de presedinte executiv la nivelul organizatiilor judetene, desi marea majoritate a liderilor PSD ar dori desfiintarea acestui post pe motiv ca duce la crearea a doi poli de putere. Propunerea bucurestenilor exprima si temerea lui Vanghelie ca ar putea ramane fara functie.

"Precongresul de la restaurant"

Intr-un interviu acordat agentiei Rompres, fostul presedinte executiv al PSD, Adrian Nastase, considera ca jocurile sunt deja facute in privinta viitoarei conduceri a partidului. "Dupa precongresul de la restaurantul Iriza, Congresul din 10 decembrie (Ziua mondiala a drepturilor omului!) este perfect inutil", a spus Nastase.

Criticile sale nu s-au oprit aici. Conducerea PSD a fost acuzata de hei-rupism cand a decis sa devanseze Congresul. "Printr-o asemenea miscare, cu scopul pastrarii scaunelor, starea de fapt de la nivelul intregului partid nu se va schimba. N-am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre acest Congres extraordinar in termeni de beneficii si costuri. In conditiile in care se ignora aceste lucruri si se prefera structurile stufoase cu locuri caldute in detrimentul functionalitatii, nu este credibil un anumit tip de discurs, unde cuvintele cheie sunt reforma si democratizarea partidului", a apreciat Nastase. Acesta a spus ca nu va candida la nicio functie, desi i s-au facut sugestii in acest sens.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.