Presedintele Traian Basescu a apreciat marti noaptea, la intoarcerea de la Bruxelles, ca summit-ul NATO a fost "o reusita deplina", marcand intrarea intr-o etapa a deplinei colaborari intre SUA si Europa, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Basescu a subliniat ca "presedintele SUA George W. Bush a discutat problemele de colaborare cu membrii NATO, care sunt si membri ai UE, pana la detaliile de interese ale fiecarei tari". Seful statului roman a precizat ca la Bruxelles au fost analizate situatiile din Afganistan, Iark si din Balcanii de Vest, precum si evolutiile viitoare ale NATO. Basescu a declarat ca, dupa discursul sau, problematica Marii Negre a devenit un punct de atractie si de dezbatere. El a precizat ca i-a informat pe liderii tuturor tarilor membre NATO cu privire la ceea ce se intampla in acest moment in spatiul Marii Negre, solicitand o analiza detaliata a pericolelor care vin din aceasta zona.

Presedintele a mentionat ca, in privinta situatiei din Afganistan, propunerea Romaniei a fost ca tarile membre NATO sa se implice in continuare in dezvoltarea sistemului de democratizare a acestei tari, in primul rand monitorizand alegerile locale din Afganistan, astfel incat in scurt timp Guvernul democratic afgan sa poata controla intreg teritoriul tarii. "Este absolut necesara in continuare implicarea fortelor NATO, pentru ca alegerile locale din Afganistan sa fie un succes. Este posibil ca Afganistanul sa devina un reper al reusitei unei interventii a statelor membre NATO in democratizarea unei tari", a mai sustinut presedintele.

In privinta situatiei din Irak, Romania sustine necesitatea ca fortele aliate sa ramana in aceasta tara pana cand Guvernul irakian rezultat in urma alegerilor va fi in masura sa asigure securitatea intregii tari si a populatiei. Traian Basescu a precizat ca efortul nu trebuie indreptat doar pe consolidarea fortelor militare, de securitate si ordine publica din aceasta tara. Seful statului a apreciat ca ar fi o mare eroare ca in perioada urmatoare sa fie neglijate structurile de administratie. El a adaugat ca aliatii trebuie sa-si asume si pregatirea structurilor administrative, care sa fie capabile sa gestioneze viata de zi cu zi din Irak. Basescu a declarat ca oferta Romaniei consta nu doar in instruirea de cadre militare in Irak, ci si in pregatirea unor cadre medii si ofiteri in institutiile de invatamant din Romania.

Presedintele a apreciat, de asemenea, ca in Balcanii de Vest sunt probleme extrem de dificile, din cauza absentei progreselor in Kosovo. El a precizat ca, la Bruxelles, a atras atentia asupra faptului ca extragerea cate unei tari din spatiul fostei Iugoslavii si indreptarea ei spre Uniunea Europeana fara a se da o solutie pentru toate statele ex-iugoslave ar putea fi "o eroare". El a adaugat ca toate aceste state au o problematica comuna, iar tratamentul trebuie sa fie unitar.

"Noi am atentionat in mod deosebit ca Belgradul nu poate fi lasat fara o solutie", a mai spus Basescu. El a apreciat ca este "obligatia" Uniunii Europene sa gaseasca o solutie globala pentru aceste tari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.