Liberalii - atat simpatizantii platformei de unificare a fortelor de dreapta, cat si cei ramasi fideli actualei conduceri PNL - dezbat pe tema unor viitoare parteneriate politice. Conducerea PNL s-a declarat dornica sa se "apropie" de Actiunea Populara a fostului presedinte Emil Constantinescu, iar platformistii nici nu concep constituirea unui pol de dreapta puternic fara PNtCD.

La moment de rascruce, PNL si-a amintit ca trecutul leaga formatiunea liberala de partidul lui Emil Constantinescu, Actiunea Populara. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a recunoscut ca intre cele doua formatiuni exista "o dorinta de apropiere" reciproca, despre care s-a discutat in repetate randuri la sedintele conducerii PNL. "Ne simtim foarte apropiati de dansii (cei din AP - n.r.), stim ca si dansii doresc sa vina mai aproape de noi si ne-am dori sa fim impreuna", a afirmat Olteanu. El a motivat ca apropierea dintre PNL si AP isi are radacinile in "ciomegele" pe care membrii celor doua partide le-au primit din partea minerilor, in lupta impotriva stangii si in unele idei din programele politice ale formatiunilor.

Liderul AP a reactionat la fel de deschis fata de colaborarea dintre formatiunea sa si liberali. "Trebuie construita in societatea civila o actiune civic-liberala populara, care sa insemne intoarcerea la principii si respingerea politicianismului, a vulgarizarii discursului", a sustinut Emil Constantinescu, citat de postul de radio BBC.

Platformistii se indreapta spre PNtCD

La randul lor, platformistii grupati in jurul proiectului initiat de Theodor Stolojan s-au orientat spre formatiunea condusa acum de Gheorghe Ciuhandu, PNtCD. Un parteneriat cu PNtCD ar fi, potrivit viziunilor exprimate de platformisti, o varianta necesara pentru constituirea unui pol de dreapta puternic in Romania. Deocamdata, ideea a fost pusa in practica de Raul Baz, un taranist din Timisoara, care si-a indemnat colegii din partid sa ii ia exemplul si sa semneze adeziunea la platforma liberala a lui Stolojan.

"Sustinand platforma domnilor Stolojan si Stoica (cei doi initiatori ai proiectului - n.r.), PNtCD poate sa revina, dupa sapte ani de recluziune, in atentia electoratului", a sustinut taranistul. Liderii PNtCD au avut o reuniune in acest weekend la Badacini, in satul lui Iuliu Maniu, unde au hotarat sa lase loc de negociere in privinta oricarei constructii politice, fie ca este vorba de PD, fie de simpatizantii platformei liberale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.