La doi ani de la preluarea puterii, coalitia aflata la guvernare se afla intr-un punct critic: Cabinetul Tariceanu nu mai are sustinere parlamentara, iar sondajele de opinie arata o scadere accentuata a increderii romanilor in Executiv

Noiembrie 2006, 28. Maine se implinesc 24 de luni de putere pentru cei care, in prag de sarbatori de iarna, s-au identificat cu portocaliul. N-au castigat alegerile parlamentare, dar au devenit invingatori formand guvernul dupa ce Traian Basesescu a castigat prezidentialele. Numai ca nivelul de incredere cu care erau creditati a fost in scadere permanenta de atunci.

O analiza comparata a intentiei de vot, exprimata la inceputul lui 2005 si in octombrie-noiembrie 2006, asa cum a fost ea inregistrata de principalele institute de sondare a opiniei publice, releva clar ca principalul perdant al acestor 24 de luni este Alianta D.A. In acesti doi ani de guvernare, Alianta formata din PNL si PD a pierdut in medie mai mult de 8 procente. Surprinzator, insa, erodarea guvernarii nu i-a afectat si pe ceilalti doi parteneri de coalitie, PC si UDMR. Potrivit CURS, in martie 2005, PC avea 3%, procent pe care si-l va pastra si in septembrie-octombrie 2006, iar UDMR inregistreza o situatie similara, pastrandu-si cele cinci procente.

SONDAJE, COMPARATIV

Cea mai mare scadere in intentia de vot, de aproape 12 procente, o inregistreaza Alianta D.A. in rapoartele de cercetare sociologica realizate de IMAS: de la un 58%, cat ar fi primit la vot in februarie 2005, la doar 46%, la nivelul lunii trecute. O scadere de aproape 10 procente reiese si din sondajele INSOMAR. Astfel, daca in martie 2005, ADA primea putin peste 55% in intentia de vot, in cursul acestei luni, doar 46% din subiectii intervievati ar mai pune stampila de vot in dreptul siglei portocalii. Pentru CURS, insa, scaderea inregistrata de Alianta D.A. este, la nivelul perioadei analizate, de doar 3%, de la 48% - cat ar fi primit Alianta la vot la inceputul lui 2005, la 45% - luna trecuta. Media acestor valori este de putin peste 8 procente in minus la nivelul celor doi ani de putere pentru Alianta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.