Leonard Orban infrunta luni probabil cel mai greu test oral din cariera sa - audierile din Parlamentul European pentru confirmarea in postul de comisar european pentru multilingvism. El va trebui sa raspunda timp de trei ore europarlamentarilor din comisia de cultura si invatamant si cea pentru afacerile constitutionale. Dupa evaluarea performantei sale, va urma la 12 decembrie votul de investitura in plenul Parlamentului European.

Ultimele trei saptamani au fost un antrenament fortat pentru Leonard Orban. El a avut zeci de intalniri la Bruxelles cu membrii celor doua comisii care-l vor audia si cu membri de frunte ai tuturor grupurilor politice din Parlamentul European, dar si cu oficiali din cadrul Comisiei Europene, atat din serviciile pe care ar urma sa le coordoneze, cat si specialisti in comunicare si media. Audierea e publica si se va transmite pe internet de la ora 13, ora locala.

Intrebari capcana

Leonard Orban va face o declaratie initiala, spunand cateva fraze in franceza, alte cateva in engleza si va raspunde apoi intrebarilor in romana. E o alegere interesanta pentru un comisar a carui principala menire e sa-i incurajeze pe europeni sa invete cel putin doua limbi straine si unii oficiali europeni, mai ales francezi, au inceput sa puna la indoiala capacitatile lingvistice ale lui Leonard Orban.

Motivul pentru care el prefera sa raspunda europarlamentarilor in romana este ca se poate astepta la multe intrebari capcana. Unele sunt deja cuprinse in chestionarul scris la care a raspuns deja pe larg Leonard Orban - nu singur, ci cu ajutorul specialistilor de la Comisia Europeana si ai celor de la delegatia romana pe langa UE.

Intrebarile generale privesc, printre altele, calitatile cerute unui comisar, viitorul Constitutiei Europene, relatiile cu Parlamentul, iar cele specifice se refera la portofoliul repartizat lui Leonard Orban.

Protectia drepturilor minoritatilor din Romania

In cele 17 pagini de raspunsuri aflate pe pagina de internet a Parlamentului European, Leonard Orban asigura ca va fi independent de orice guvern sau organism si ca va evita orice conflict de interese. El accepta, de asemenea, sa-si dea demisia daca nu va obtine votul de incredere al Parlamentului European.

Intrebarile specifice se refera adesea la implicatiile politice ale portofoliului, intr-o Uniune Europeana care va avea la 1 ianuarie nu mai putin de 23 de limbi oficiale si 60 de limbi minoritare, dar unde statutul limbilor oficiale, ca si sistemul de invatamant raman apanajul fiecarui guvern national si nu intra decat indirect in competenta Comisiei Europene.

De aceea, Leonard Orban raspunde foarte precaut la intrebarile delicate privind limbile minoritare, cum sunt catalana, basca sau galeza, pe care multi europaralmentari le doresc promovate la rangul de limbi oficiale.

La o alta intrebare scrisa referitoare la protectia drepturilor minoritatilor din Romania si la diversitatea lingvistica, Leonard Orban vorbeste despre progresele semificative facute de Romania in protectia drepturilor lingvistice ale minoritatilor.

El se poate astepta insa la intrebari mai precise ale europarlamentarilor unguri despre universitatea Babes-Bolyai sau drepturile romilor. Altii vor ridica probabil chestiunea adoptiilor internationale sau a integrarii musulmanilor in Europa.

Un examen important

Evaluarea audierilor se va face de catre comisii in spatele usilor inchise, fiind comunicata marti. Audierile nu sunt nici pe departe o formalitate, dupa cum arata experienta din 2004. Doi candidati au fost respinsi atunci de europarlamentari - italianul Rocco Buttiglione - pentru vederile sale utra-conservatoare in privinta homosexualilor si a femei, si letona Ingrida Udre pentru finantarea nestransparenta a partidului sau.

Ungurul Laszlo Kovacs, considerat total nepregatit pentru portofoliul energie, a primit in cele din urma portofoliul impozitarii. Pentru Leonard Orban, dar si pentru Romania, va fi un examen important.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.