"Daca treci pe la Golden Blitz in timpul happy hour, s-ar putea sa dai nas in nas cu presedintele Romaniei. il vei recunoaste dupa susoteala cu un confident, facand gesturi largi in fata camerelor de luat vederi sau valsand cu o prietena prin incapere", incepe International Herald Tribune (IHT) o ampla caracterizare facuta lui Traian Basescu exact in ziua in care Germania a ratificat tratatul de aderare a Romaniei la UE. si IHT continua in acelasi ton, spunand despre seful de stat ca este "neortodox, unii spun chiar neprezidential", si ca "zguduie" scena politica autohtona a tarii excomuniste obisnuita cu lideri insipizi.

"Pe 1 ianuarie, fostul capitan de vas isi va conduce natiunea catre UE, o realizare descrisa de presedinte intr-un interviu ca fiind

". si totusi, realizarea care vine la mai putin de doua decade de la rasturnarea regimului si executia dictatorului Nicolae Ceausescu este aproape total umbrita de agitatia din jurul personalitatii sale colorate", scrie publicatia.

"Este un suflet vesel, cu o inclinatie catre imbracamintea lejera", mai scrie reporterul AP despre Basescu, trecand in revista faptul ca seful de stat se intalneste cu ministrii prin baruri si conducand propriul autoturism, "o umila Skoda Sedan". Este "un crai", mereu gata sa danseze cu vreo femeie amatoare de farmecele fostului capitan. "Dar este si un om caruia ii place fotbalul, wiskey-ul dublu distilat si tigaretele Benson&Hedges".

Figura sa neobisnuita, "chelia, ranjetul cu strungareata, ha-ha-itul din toata inima si ochii albastrii, care uneori se incruciseaza l-au transformat intr-o tinta sigura, preferata de caricaturisti", mai scrie editia europeana a IHT. si reactiile sale mai putin ortodoxe au atras atentia. Apoi, Basescu si-a exprimat sprijinul pentru drepturile homosexualilor si legalizarea prostitutiei si si-a fermecat simpatizantii spunand ca "are o linie directa cu Dumnezeu". si despre fostul presedinte IHT are o expresie memorabila, sugerand ca Ion Iliescu seamana cu "Nasul".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.