- Domnule Rus, ce asteptati de la Congresul Extraordinar din 10 decembrie?

- Congresul Extraordinar reprezinta un moment foarte important de asezare a apelor din partid in matca proprie pentru o perioada, sper, cat mai indelungata, pe de o parte, iar pe de alta parte, reprezinta un prilej de pozitionare foarte clara a partidului pe partea stanga a esichierului politic, consolidata si argumentata serios. La Congres vom lansa o noua platforma politica, un program politic, un program economic social dar si vom duce partidul in pozitie de start pentru alegerile pentru Parlamentul European, si pentru alte campanii daca va fi cazul. Si nu in ultimul rand, va fi vorba de o asezare in functii a unor vicepresedinti cat mai competenti cu putinta, inclusiv cei pe euro-regiuni pentru ca bataliile politice se vor desfasura la nivel local si regional. Si atunci este nevoie ca aceste voci locale sa fie auzite mai puternic decat pana acum. PSD urma sa aiba un Congres Extraordinar in primavara anului viitor.

Exista insa varianta ca un alt Congres sa se desfasoare in decembrie pentru modificarile la statut despre care am vorbit si mai inainte. Devansarea acelui Congres si comasarea sa cu cel de acum pana la urma este un lucru important si benefic pentru partid pentru ca stim deja ca pe 13 mai va vom da primul test electoral, in conditiile in care vom da examenul pentru Parlamentul European. Avem o prima competitie in fata si este indispensabil ca PSD sa-si limpezeasca foarte clar apele. In acest moment exista clar cateva probleme in partid care trebuiesc rezolvate: nu exista presedinte executiv, si aici nu pot sa nu adaug ca in vechiul statut sau potrivit deciziilor Congresului precedent, acesta se ocupa de coordonarea departamentelor, au plecat o parte din oamenii nostri, altii au fost schimbati... Era nevoie de un Congres care sa reaseze lucrurile in matca lor fireasca.

- Se afla PSD in criza? Sondajele arata ca sunteti incapabili sa depasiti 20-22 la suta din preferintele electoratului...

- Nu cred ca situatia cu care ne confruntam poate fi catalogata drept foarte grava. Sa nu uitam ca s-a exercitat o presiune uriasa din partea Aliantei asupra PSD-ului, fiind atacati liderii partidului, primarii, viceprimari si consilierii partidului, nu numai verbal dar si prin justitie, sa nu uitam racolarile la adresa oamenilor nostri. Toate acestea au facut, pe de o parte, ca partidul sa nu fie foarte eficient, pe de alta parte, era nevoie de un program politic foarte bun post-aderare, care ne va readuce in atentia opiniei publice si cu siguranta cresterile in sondaje nu se vor lasa asteptate.

- Lupta pentru presedintia partidului se anunta disputata. Geoana si Oprescu deja si-au anuntat candidaturile, Serban Nicolae asteapta... Este benefica aceasta competitie pentru partid sau vor aparea luptele politice?

- Eu am sustinut intotdeauna nevoia unei competitii interne reale in interiorul PSD. Am vorbit chiar despre necesitatea unei democratizari mai accentuate a partidului. In consecinta faptul ca atat Mircea Geoana, cat si Sorin Oprescu, dar si probabil alti candidati se vor intrece pentru presedintia partidului la Congres reprezinta un lucru benefic. Va fi ales cel mai bun presedinte, cei mai buni vicepresedinti, cel mai bun secretar general. In conditiile date apreciez ca buna prestatia lui Mircea Geoana la sefia partidului. Bineinteles, ca intotdeauna este loc de mai bine si cred ca prin tot ceea ce a facut in acest moment are tot dreptul sa se gandeasca serios la un nou mandat de presedinte. Sansa pe care cred ca o are Sorin Oprescu la sefia partidului este aceea pe care o are orice soldat care isi doreste in ranita bastonul de maresal.

- Este pregatit PSD pentru anticipate?

- Sunt convins ca dupa acest Congres PSD-ul va fi pregatit pentru orice varianta a evolutiei politice in tara inclusiv pentru anticipate. In ceea ce priveste scorul electoral cu care este creditat PSD va reamintesc ca in perioada trecuta de opozitie a PD si PNL, primul partid a plecat de la 7-8%, iar cel de-al doilea de la 12% si iata unde au ajuns, chiar la guvernare.

Noi daca privim acest scor electoral de peste 20% ca pe o fundatie nu ca pe un plafon, cred ca vom construi mult mai mult decat ei. Fara sa tinem cont de erorile pe care ei le fac sunt convins ca noi putem creste, pur si simplu prin prestatia noastra. Daca ne referim aici la atmosfera politica, situatia economica si sociala previzionez ca actuala putere va avea mari probleme dupa 1 ianuarie 2007. Nu cred insa ca electoratul va mai da un credit atat de mare in cazul unor anticipate actualei puteri.

- Mai multi lideri ai partidului, precum Ion Iliescu, si-au exprimat temerea ca nu vor lipsi jocurile de culise. Va iesi partidul mai unit sau mai dezbinat din acest Congres?

- Eu nu cred in aceasta varianta a vanatorilor de vrajitoare si a jocurilor de culise in timpul Congresului PSD. Cred in maturitatea politica a colegilor mei delegati la acest eveniment si intr-o atmosfera de unitate si colaborare a tuturor membrilor in interiorul careia competitia interna nu va aduce in nici un caz la ura si dezbinare si la respectarea si sustinerea viitoarei conduceri.

Iliescu se antreneaza pentru Congres

Fostul presedinte al social-democratilor, Ion Iliescu, a participat ieri la comitetul executiv al PSD Bucuresti. Deputatul PSD Aura Vasile, secretar al PSD Bucuresti, a declarat ca la sedinta s-au discutat doar chestiuni ce tin de organizarea conferintei extraordinare, unde se vor stabili delegatii la congres si candidatul pe care il sustine organizatia la sefia partidului. Vasile a sustinut ca sanctiunea aplicata lui Adrian Nastase de catre filiala sectorului 1 nu figureaza pe ordinea de zi.

Conform deputatului, prezenta lui Ion Iliescu la aceasta sedinta este una normala, acesta fiind invitat in calitate de parlamentar de Bucuresti. Iliescu nu are insa drept de vot si participa doar in calitate de observator la lucrari, alaturi de cativa secretari organizatorici si executivi, dar si de reprezentanti ai comisiilor de integritate si financiara ale PSD Bucuresti.

Potrivit unor surse din partid, prezenta lui Iliescu nu este insa cu totul intamplatoare: o discutie a situatiei lui Adrian Nastase si un vot pe acest subiect nu sunt excluse, mai ales in prezenta vechiului sau sustinator. In plus, chiar Sorin Oprescu si Marian Vanghelie, presedintele, respectiv presedintele executiv al PSD Bucuresti, promisesera in urma cu aproape doua saptamani ca sanctiunea aplicata fostului premier va fi discutata cu prima ocazie de comitetul executiv.

Pe de alta parte, Iliescu a fost si cel care a reactionat ferm dupa sanctionarea lui Nastase, declarand public ca gestul poate crea un precedent periculos pentru partid si ca fostul premier trebuie recuperat. Misiunea lui Iliescu de aparare a lui Nastase nu va fi una usoara in conditiile in care filiala sectorului 1, prin Dan Tudorache, presedintele organizatiei, isi mentine pozitia initiala. Tudorache a declarat ieri ca, in cazul in care s-ar discuta ridicarea sanctiunii date lui Adrian Nastase, el isi va mentine punctul de vedere.

Geoana si-a lansat candidatura si la Galati

Presedintele PSD Mircea Geoana si-a lansat, ieri, la Galati, candidatura la sefia partidului, in prezenta a peste 300 de membri ai organizatiei judetene. El a prezentat social-democratilor galateni obiectivele pe care si le propune pentru mandatul 2006-2010 in fruntea partidului, cel mai important fiind castigarea tuturor alegerilor care vor avea loc in acest interval de timp. "Vrem ca in mandatul 2006-2010 sa avem victorii pe toate liniile: la Parlamentul European, la Parlamentul Romaniei, la alegerile locale si prezidentiale", a spus Geoana.

Liderul PSD a mai afirmat ca toate aceste obiective vor fi indeplinite de partid fara a face aliante cu alte formatiuni. "Vreti sa repetam greseala din 2004, cu Uniunea PSD + PUR, cand PUR a luat locuri in Parlament pe munca sutelor de mii de membri PSD?", a afirmat presedintele PSD. In acest context, Geoana a precizat ca, la Congresul din 10 decembrie, va propune proiectul "Romania Sociala", alaturi de cateva propuneri de modificari ale statutului.

Cea mai importanta vizeaza promovarea oamenilor din teritoriu in functiile de conducere de la centru. "Cei care muncesc si vor aduce rezultate vor fi rasplatiti, lucru care nu se intampla pana la Congres din 2005. Conducerea nu va fi impartita de un grup de bucuresteni ci de oameni din intreaga tara. In partid s-a mai procedat si altfel: cine se gudura pe langa sefi avea o ascensiune accelerata, iar cine critica sefii putea fi sigur ca sta doua ture pe tusa", a declarat Geoana in fata delegatilor galateni.
El a adaugat ca va introduce in statut o prevedere potrivit careia orice decizie importanta va fi luata dupa consultarea membrilor de partid. "PSD este al membrilor, nu este al lui Geoana si nici al lui Iliescu, chiar daca el l-a fondat", a a mai spus presedintele Mircea Geoana.

Mitrea: " PSD il va pune pe Geoana premier"

"Tinta PSD trebuie sa fie, si va fi, cresterea veniturilor populatiei. Acest lucru in vom face in prima sedinta a Guvernului, care va fi condusa de Mircea Geoana.
Eu cred ca nu mai e mult pana cand PSD il va pune pe Geoana prim-ministru", a declarat ieri, in cadrul Conferintei Judetene a Organizatiei Vrancea, secretarul general al PSD, Miron Mitrea. Casa de cultura din Focsani a gazduit conferinta extraordinara a organizatiei PSD Vrancea. Pe ordinea de zi s-a dezbatut proiectul de modificare a Statutului PSD, s-au desemnat delegatii pentru Congresul extrordinar din 10 decembrie si au fost nominalizati candidatii din Vrancea pentru organele centrale de conducere ale partidului. Lucrarile conferintei judetene au fost conduse de deputatul PSD de Vrancea, Miron Tudor Mitrea, care este si secretar general al partiduui.

Cu acest prilej, Mitrea si-a anuntat cadidatura pentru un nou mandat de secretar general al PSD. Deputatul PSD a anuntat, in premiera, ca il va propune pe senatorul de Vrancea, prof Angel Talvar, drept coordonatr al Departamentului de invatamant al PSD, vazand in acesta un viitor ministru al Educatiei. In acest context, Miron Mitrea si-a manifestat din nou sustinerea fata de actualul lider al partidului, Mircea Geoana, pentru un nou mandat la sefia partidului.

Mitrea a afirmat ca, intr-un partid democratic, cum este PSD-ul, concurenta este "o chestiune normala". In ceea ce priveste posibila candidatura a presedintelui PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, la conducerea partidului, secretarul general al PSD a afirmat ca inca nu se stie sigur daca acesta va candida sau nu la conducerea PSD. "L-am intrebat si ne-a spus ca exista doar aceasta oportunitate. Pur si simplu, l-am intrebat pe Sorin daca si-a depus candidatura si a spus ca se gandeste", a spus recent Miron Mitrea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.