Reala ori ba, informatia despre posibila candidatura prezidentiala a lui Cristian Tudor Popescu, prezentata ieri de ziarul nostru, a intors PSD cu fundul in sus, reactiile de culise oscilind intre "ce mai vrea si asta?" si "ba, ce misto ar fi daca ar vrea, ca l-ar bate pe Basescu cu o mina!". Oficial, reactiile pesedistilor de frunte au fost mai ponderate, numitorul comun, insa, fiind recunoasterea faptului ca CTP e o figura emblematica de stinga, chiar daca liderilor PSD le vine greu sa creada ca ziaristul s-ar implica in asemenea proiect. In schimb, unii analisti politici sint convinsi ca CTP ar reprezenta o buna solutie pentru PSD, Ion Cristoiu vazindu-l drept o autentica arma anti-Basescu.

Problema PSD: nu are nicio figura reprezentativa pentru 2009

Stirnind discutii aprinse in rindul pesedistilor inca de la aparitia ziarului pe Internet, in seara zilei de miercuri, informatia ca CTP ar fi luat in calcul de Mircea Geoana, consiliat de Adrian Sirbu, drept potential candidat prezidential al PSD in 2009 - mai ales in conditiile in care Geoana nu e tentat de aceasta candidatura, deocamdata - a scos la iveala, ieri, un adevar trist pentru multi pesedisti de marca. Anume ca partidul nu are la aceasta ora nicio singura figura macar reprezentativa, de stinga, pentru o candidatura prezidentiala, darmite una care sa mai aiba si capacitatea de a-l infringe pe Basescu.

Fostul lider PSD, Dan Ioan Popescu, comenta ieri, sec "la ora actuala, Traian Basescu are un culoar complet gol pe stinga si pe centru-stinga, nici macar o amenintare voalata la orizont. Asta va fi adevarata problema a Romaniei, la viitoarele alegeri". Un alt fost pesedist de marca, Gusa, crede ca jurnalistul ar avea, intr-adevar, o mare priza la popor: "Este un om cu mare priza la mase, un foarte bun jurnalist, este unul dintre jurnalistii mei favoriti si sint convins ca nu va accepta niciodata sa candideze la presedintia tarii".

Geoana: "CTP are o anumita viziune de stinga"

Rastimp, in PSD s-au inrosit multe fire telefonice, fiecare incercind sa afle cit este adevar si cit speculatie in informatia legata de CTP. Mircea Geoana, presedintele PSD, a fost luat in primire de colegi inca de dimineata, nemaiprididind cu dezmintirile. Oficial, el admite, insa, intr-un dialog cu reporterii nostri, ca CTP ar fi un candidat valabil. Doar ca nu crede ca s-ar baga: "Cristian Tudor Popescu este un om deosebit, are o anumita viziune de stinga, dar, totodata, este o personalitate puternica si nu cred ca s-ar lasa inregimentat in nicio formatiune politica.

Nu este genul care sa faca parte dintr-un partid si sa se supuna unor reguli de partid. Pot sa va spun ca informatiile aparute in presa sint simple speculatii". Mitrea pare mai rezervat si merge pe teza lui Toma Necredinciosul: "Cristian Tudor Popescu este un foarte bun jurnalist. Nu-l vad ca pe un om politic. Nu pot sa-l privesc ca pe un coleg, ca pe un lider de partid sau ca pe un candidat la presedintie, pentru ca nu-l vad implicat in viata politica in acest sens".

In schimb, din vocea lui Ilie Sirbu transpira mai degraba un real interes, gen "macar daca ar vrea el!...". Vicepresedintele PSD spune: "Este un om cu foarte multe calitati, un foarte bun jurnalist, dar nu stiu in ce masura Domnia Sa ar dori sa ne reprezinte ca partid, avind in vedere adversitatea pe care a manifestat-o fata de noi si felul in care ne-a taxat de fiecare data". Vasile Dincu, eminenta cenusie a partidului, recunoaste deschis ca nu s-a gindit pina acum la aceasta posibilitate si se declara cam sceptic: "Nu m-am gindit niciodata la Cristian Tudor Popescu in acest sens. Este un foarte bun jurnalist, pentru care am un respect deosebit. Consider ca nu s-ar putea amesteca in jungla politica, ba mai mult, ar fi mult mai dezamagit de aceasta decit de cea a presei din care incearca sa se scoata. Nu-l vad intr-o astfel de situatie".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.