- Doamna senator Nicolai, era nevoie de un Congres Extraordinar in PNL?

- Convocarea Congresului extraordinar al PNL este o decizie necesara in primul rand pentru ca prin plecarea mai multor persoane din Biroul Permanent National si Comitetul Executiv aceste organisme ale partidului trebuie sa redevina functionale. Ar trebui facute alegeri pentru Biroul Permanent Central, pentru o formula de statut schimbat, un statut de competitie care sa legitimeze liderii partidului si sa-i responsabilizeze. Pentru ca una din cauzele necesitatii modificarii statutului este ca persoanele nominalizate acolo, persoane care au parasit partidul, nu au fost numite pe criterii de competenta si valoare, ci pe criterii subiective. Aceasta lipsa de responsabilitate fata de partid a condus la situatia de acum.

- Mult-asteptata intrevedere Tariceanu - Stolojan mai mult a inflamat scandalul...

- Noi am crezut ca presedintele partidului trebuie sa faca un gest de eleganta politica si sa se intalneasca cu persoanele care s-au situat in afara partidului prin constituirea unei platforme care nu are nimic comun cu liberalismul. Ca atare, repet, gestul lui Tariceanu este unul elegant si pozitiv. Declaratiile facute de Theodor Stolojan si echipa dumnealui in zilele de dupa intalnire se inscriu in discursul public balcanic de piata care nu are nicio legatura cu un demers politic. Tot felul de acuzatii fara niciun fel de temei, si va spun asta pentru ca am discutat cu liderii de organizatii prezenti la intalnire.

- Theodor Stolojan l-a acuzat pe Tariceanu de declaratii agresive. Cum comentati?

- Din punctul meu de vedere Theodor Stolojan este principalul reper al acestui grup care se intituleaza platforma Stolojan. Stolojan este un personaj care mai mult danseaza in politica romaneasca si nu inainteaza spre o performanta manageriala demna de luat in seama. Daca facem o analiza a comportamentului politic a domnului Stolojan, a acestor 11 ani, vedem ca este un personaj politic de avarie, utilizabil de catre toti decidentii zilei si convingerea mea personala este ca a fost inclus intr-un proiect politic in care nici macar nu crede. Si inca ceva.As vrea sa precizez ca nu exista doua tabere in PNL, Stolojan si ceilalti fiind inafara partidului. Exista o singura sansa pentru acest grup de a reveni in randurile liberalilor si anume respectarea statutului partidului si a actualei conduceri. In alte conditii nu suntem dispusi sa facem nicio concesie pentru ca principala regula care trebuie respectata in politica este aceea a principiilor statutare.

- Chiar era necesara revocarea lui Flutur?
- Conducerea partidului i-a ridicat acestuia sprijinul politic si l-a mandatat dupa cum stiti pe premierul Tariceanu sa ceara si revocarea acestuia din functie. Sa se inteleaga foarte clar ca acest guvern nu este terenul unor negocieri politice. Conform deciziei Comitetului Executiv, prin sustinerea platformei Gheorghe Flutur se situeaza in afara partidului. Daca domnia sa face o declaratie ferma in care renunta la acest proiect, poate ramane in PNL. Daca nu, nu.

- Mai pot fi luate in calcul aceste intalniri, in conditiile in care pozitiile celor doua tabere par ireconciliabile?

- Din punctul meu de vedere dl Tariceanu nu mai are timpul necesar unor asemenea intrevederi. Tara trebuie guvernata, nu mai avem timp de povesti si scenarii prin care se urmareste desfiintarea PNL. Este o formula de comportament politic care a mai fost exersata in perioada 1996-2000. Nu ma intereseaza cine este in spatele lui Stolojan, insa daca cineva ar fi in spatele acestuia, singurul pus intr-o situatie penibila ar fi chiar domnia sa, Ar fi o persoana folosita. Nu cred ca cineva l-a santajat asa cum spunea chiar presedintele Basescu in momentul retragerii lui Stolojan din cursa pentru functia suprema in stat. De fapt, santajul in politica romaneasca este o maniera de lucru care trebuie sa inceteze.

- Se incearca crearea unei crize politice si declansarea anticipatelor?

- Sunt persoane pe scena politica care isi doresc crearea unei crize foarte grave cu scopul declansarii anticipatelor. Cel putin pana in ianuarie 2007 orice incercare de a crea o astfel de crize si de destabilizare a Guvernului sau a majoritatii parlamentare este sinucigasa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.