Inca bulversati, social-democratii negociaza numarul de functii pentru structura de conducere a partidului. Congresul din 10 decembrie ofera astfel posibilitatea celor lasati pe dinafara sau care si-au oferit sprijinul pentru Mircea Geoana sa primeasca si ei o felie din conducerea partidului. Printre cei care s-ar afla pe "lista lui Geoana" se numara Rus, Nichita, Nica, Natea si Oprea.

17 zile pana la congresul PSD. Drumul pe care o va apuca principalul partid de opozitie este inca neclar. Daca incertitudinile ar pluti numai deasupra functiei de presedinte, atunci manifestarea din data de 10 decembrie ar putea fi privita ca o dovada de democratie matura. Problema este ca nu exista inca o strategie clara in privinta noului statut. Ceea ce este o dovada in plus a luptelor crancene pentru functii.

Pe de o parte, este clar ca Mircea Geoana isi doreste inca patru ani in fruntea PSD. Ales pentru numai doi, conform unei prevederi statutare pregatite special pentru reintoarcerea lui Ion Iliescu, Geoana vrea acum program prelungit in fotoliul de presedinte. Propunerea de extindere a mandatului intalneste asentimentul majoritatii, cele mai puternice grupari din tara anuntandu-si deja suportul pentru actualul lider PSD.

Executat, Nastase paraseste barca?

De asemenea, caduca este si invarteala cu functia de presedinte executiv, care trebuia sa vina la pachet cu Ion Iliescu. Ocupantul ei, Adrian Nastase, a devenit intre timp presedinte executat. In consecinta, mandatul de patru ani pentru presedinte si desfiintarea functiei executive sunt relativ clare.

Problemele mari intervin o data cu cei multi, care aspira la esalonul doi al partidului, cel al vicepresedintilor. Aici, colcaiala jocurilor de culise si viermuiala intereselor ating arta desavarsirii. Intr-o asemenea masura incat, in afara catorva nume, de la o zi la alta, de la o ora la alta, apar si dispar pretendenti. Sefi de organizatii si parlamentari se itesc din stufarisul prevederilor statutare. Numarul! Iata misterul.... Cati vicepresedinti urmeaza sa blagosloveasca viitorul congres.

Inmultirea vicelor

In principiu, se doreste multumirea a cat mai multora, ceea ce ar presupune sporirea numarului de vicepresedinti. O varianta in acest sens este desemnarea cate unuia din partea fiecareia dintre cele opt regiuni de dezvoltare si inca 5 "pe teme", adica international, social, juridic, politic si economic. Pentru fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare exista deja si nume pregatite. Surse din interiorul partidului ne-au declarat ca se pregateste o "lista a lui Geoana", care coincide cu lista de sustinere.

Pe aceasta se afla cu certitudine cateva nume ale celor mai puternici presedinti de organizatie din tara. De exemplu, pentru regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Gabriel Oprea a fost trecut in carti. In ciuda sustinerii sale, Vanghelie nu pare a avea sanse sa intre pe lista vicepresedintilor, din cauza "trecerii" pe care o are in teritoriu. Pentru regiunea de sud-est ar trebui sa fie propus Dan Nica, presedintele organizatiei de la Galati, sau Radu Mazare, de la Constanta, in timp ce, pentru nord-vest, este certa nominalizarea lui Ioan Rus, liderul de la Cluj. Pentru regiunea nord-est, decizia penduleaza intre Viorel Hrebenciuc, de la Bacau, si Gheorghe Nichita, de la Iasi. Cum Hrebenciuc deocamdata are asigurata functia de vicepresedinte pentru ca este liderul grupului parlamentar din Camera Deputatilor, balanta inclina catre Nichita. Pe de alta parte insa, daca statutul se va modifica, asa cum se vehiculeaza, ramane de vazut cum va fi impacat liderul de la Bacau, care ar putea primi si postul de vice pe sectiunea politic.

Pe regiunea sud-vest, sortii vor trebui sa decida cel mai probabil intre Ion Calin de la Dolj si Ion Toma de la Olt. Unele grupari il sustin insa pe Nicolicea de la Mehedinti. Pentru sud se vehiculeaza numele lui Marian Saniuta, de la Prahova, care a cerut ieri liderilor din teritoriu sa nu-si mai anunte sustinerea pentru un candidat sau altul. La centru este sustinut pe de o parte liderul de la Mures, Ovidiu Natea, si cel de la Brasov, Constantin Nita.

Surse din PSD ne-au mai declarat ca se urmareste adoptarea unui regulament clar pentru alegerile din 10 decembrie, pentru ca sa nu existe nicio surpriza. Printre reguli se numara impunerea unor criterii pentru candidatii la functiile de conducere, cum ar fi ca vicepresedintele trebuie in mod obligatoriu sa fie si lider de organizatie, iar candidaturile sa fie depuse pana la 1 decembrie, luand in considerare faptul ca Geoana va fi plecat in strainatate chiar inainte de Congres. Inmultirea numarului de vicepresedinti pe criteriul regionalitatii vine la pachet cu candidaturile de tip "motiune", adica presedinte cu lista sa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.